ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι είπε η Μ. Δαμανάκη στην τρίωρη ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο

16:52 - 19 Ιαν 2010 | Πολιτική
Η μεταρρύθμιση της αλιευτικής πολιτικής, μια περιβαλλοντικά αειφόρα αλιεία, η ανταγωνιστικότητα και το εισόδημα των ψαράδων, ο ρόλος της ιχθυοκαλλιέργειας και η προστασία των αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πειρατεία ήταν μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν από τους ευρωβουλευτές κατά την ακρόαση της Ελληνίδας υποψήφιας Επιτρόπου Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας. Η διαδικασία ακρόασης κράτησε τρεις ώρες.

Αν και τελικά εντυπωσίασε τους ευρωβουλευτές με τις απαντήσεις της, η κ. Δαμανάκη τα ‘’βρήκε σκούρα’’ στην αρχή της διαδικασίας, μετά τις αποθαρρυντικές εισαγωγικές παρατηρήσεις της προέδρου της συνεδρίας Κάρμεν Φράγα-Εστέβεθ.

Στην έναρξη της διαδικασίας, η Φράγα-Εστέβεθ καλωσόρισε την υποψήφια Επίτροπο και εξήγησε ότι σύμφωνα με τη διαδικασία η Κομισιόν (μέσω της υποψηφίου Επιτρόπου) έχει ήδη απαντήσει εγγράφως σε ερωτήσεις που της έχουν τεθεί για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει. Οι απαντήσεις έχουν διανεμηθεί στους ευρωβουλευτές, μεταφρασμένες σε όλες τις επίσημες γλώσσες.

Η Επιτροπή Αλιείας έθεσε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που το ΕΚ περιμένει από τη νέα Επίτροπο, στο πλαίσιο των προκλήσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η πρόεδρος είπε, απευθυνόμενη στην κ. Δαμανάκη: «Θεωρώ ότι οι απαντήσεις που πήραμε είναι ασαφείς, δεν διαφαίνεται μία θέλησή σας να αναλάβετε συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του ΕΚ. Πρέπει να πω ότι είμαστε κάπως απογοητευμένοι. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει υπ' όψιν της το γεγονός ότι ετέθη σε εφαρμογή η Συνθήκη της Λισαβόνας, και δεν είναι προσωπική η παρατήρηση δεν απευθύνεται μόνο σε εσάς.

» Με τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών σήμερα θα σας δώσουμε μία νέα ευκαιρία για να μας εξηγήσετε με σαφήνεια τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Επιτροπή έναντι του Κοινοβουλίου στα θέματα αυτά και μεταξύ άλλων για τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών στις μικτές επιτροπές για την εφαρμογή αλιευτικών συμφωνιών, καθώς και στις συνεδριάσεις όπου εμπλέκονται διεθνείς οργανισμοί».

Των παρατηρήσεων ακολούθησε η ανάπτυξη των θέσεων της υποψήφιας Επιτρόπου – εντός του αυστηρού ορίου των δέκα λεπτών – και κατόπιν η κα Δαμανάκη πέρασε στη διαδικασία των ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές.

"Η τρέχουσα μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας και θα βρεθεί φυσικά στο επίκεντρο της εργασίας μου", δήλωσε η κα Δαμανάκη στις εισαγωγικές της παρατηρήσεις, υπογραμμίζοντας ως λέξεις-κλειδιά την "αειφορία", "τη δημοκρατική ευθύνη για όλους τους εμπλεκομένους", "την παγκόσμια διάσταση" και τη "συμμόρφωση με τους κανόνες".

Συνοψίζοντας την πολιτική της για την Αλιευτική Πολιτική, η κα Δαμανάκη αναφέρθηκε σε τέσσερις λέξεις -κλειδιά : Αειφορία, Δημοκρατική Υπευθυνότητα, Παγκόσμια Διάσταση και Συμμόρφωση.

Σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αποδέχθηκε τις επιφυλάξεις της Φράγα-Εστέβεθ, δήλωσε όμως ότι για την εφαρμογή της απαιτείται «μία ποιοτική αλλαγή. Είναι θέμα οριζόντιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, και δεν είναι θέμα ευθύνης της Επιτρόπου».

Πρόσθεσε ότι όσον αφορά την ίδια θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να εξασφαλισθεί μία καλύτερη ανταπόκριση στο νέο κανονιστικό πλαίσιο συμφωνίας.

Η κα Δαμανάκη αναφέρθηκε και στη «Γαλάζια Βίβλο», τονίζοντας ότι ‘’ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε περισσότερο σε μία ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των θαλάσσιων λεκανών με συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα.’’

"Θα είμαι περήφανη να συνεισφέρω στην μπλε ανάπτυξη" δήλωσε η υποψήφια Επίτροπος, που εάν εγκριθεί θα έχει υπό την ευθύνη της μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

Σημειώνεται πως αναβάλλεται η ψηφοφορία στο ΕΚ για την έγκριση της νέας Επιτροπής, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ρουμιάνα Ζέλεβα, εν μέσω αμφιβολιών για τις ικανότητες και τα οικονομικά της συμφέροντα.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:56 - 19 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.