ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το αγροτικό στο επίκεντρο της σύσκεψης στο Μαξίμου

18:44 - 19 Ιαν 2010 | Πολιτική
Εντονα απασχολεί την κυβέρνηση το αγροτικό ζήτημα, που, μαζί με τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της της ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολούθως της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής απέρριψε τα περί δυσκολιών στο συντονισμό των υπουργών, σημειώνοντας ότι στη σύσκεψη εξετάστηκαν «προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και πώς θα αντιμετωπιστούν».

Σχετικά με το αγροτικό θέμας, η  κυβέρνηση έχει σχέδιο που θα παρουσιάσει και θα συνδιαμορφώσει μέσα από το διάλογο στις 25-26 Ιανουαρίου επανέλαβε ο Γ.Πεταλωτής, καλώντας τους αγρότες να προσέλθουν σε αυτόν.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε 'μπαλώματα', δεν θέλουμε να δώσουμε ψίχουλα στους αγρότες για να τους πείσουμε να ανοίξουν τους δρόμους» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γ.Πεταλωτής έκανε λόγο για τα «μεγάλα» προβλήματα των αγροτών, σημείωσε, όμως, ότι «το να ερχόμαστε με 'παραδοσιακές' μεθόδους να δώσουμε κάτι για να παζαρέψουμε με τους αγρότες δεν θα το κάνουμε».

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο μεσοδιάστημα έως τη μέρα του διαλόγου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με τους αγρότες στα μπλόκα και να κάνουμε διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις». Κληθείς να σχολιάσει την εισαγγελική παρέμβαση για τα μπλόκα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πως «εφόσον ο οποιοσδήποτε εισαγγελέας διαπιστώσει ότι υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο παράπτωμα, ασκεί τα καθήκοντά του».

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Σε ερώτηση για τα μπλόκα των αγροτών ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέπας είπε ότι είναι απόλυτα θεμιτό και νόμιμο να κάνουν κινητοποιήσεις, αρκεί να μην θίγουν το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα άλλων επαγγελματικών ομάδων, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τα αγροτικά θέματα, ρωτώντας αν σκοπεύει να σταματήσει το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.

Επίσης ζητά να μην εφαρμοστεί η κατάργηση της ενιαίας ενίσχυσης στους μικρούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ.

O ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η Πολιτεία δεν πρέπει να είναι υποκείμενη εκβιασμών, αλλά ταυτοχρόνως δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα διαχρονικά αλλά ανικανοποίητα δίκαια αιτήματα των αγροτών».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι αγρότες ζητούν τη στοιχειώδη προστασία από την κατάρρευση των τιμών και την οικονομική κρίση και πρόσθεσε πως «δεν ζητάνε ψίχουλα, ούτε κοινωνικά επιδόματα. Απαιτούν ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.