ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκπτωτοι οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, αιρετοί άρχοντες και βουλευτές. Δημεύονται προϊόντα εγκλήματος.

19:19 - 22 Φεβ 2010 | Πολιτική
Έκπτωτοι από το αξίωμα τους θα είναι όσοι δημόσιοι λειτουργοί, που είναι υπόχρεοι σε πόθεν έσχες, αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ρυθμίζει θέματα διαφάνειας στο δημόσιο, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός κ. Χάρης Καστανίδης. Επίσης η συμμετοχή τους αυτή επιφέρει αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων καθώς και δήμευση του μεριδίου συμμετοχής τους, ενώ επεκτείνεται το μέτρο της δήμευσης, της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων και τα μέτρα επιείκειας και στο έγκλημα της δωροδοκίας βουλευτών και μελών συμβουλίων τοπικής αυτοδιοίκησης

Προβλέπεται ακόμη επίσης, ότι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επιφέρει έκπτωση από το αξίωμα ή την κατεχόμενη θέση αυτοδικαίως με τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.

Η δήμευση καλύπτει όχι μόνο τα αμέσως, αλλά και τα εμμέσως κτηθέντα.

Η συμμετοχή δημοσίου υπαλλήλου, εφοριακού ή τελωνειακού σε απιστία, με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης αντί πλημμελήματος που ήταν σήμερα μετατρέπεται σε κακούργημα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ως νέο αδίκημα η προσφορά για άσκηση επιρροής.

Σε κακούργημα μετατρέπεται ακόμη ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» προσώπων, όταν υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ, καθώς και η απόκρυψη στοιχείων από τη δήλωση Πόθεν έσχες, όταν υπερβαίνουν το ποσό των 300000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης μέτρα που έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την πρακτική αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων σχετικά με την παρεπόμενη ποινή της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων. Ετσι αποτρέπεται η μεταβολή το περιουσιακό status quo των σχετικών προσώπων και κατ’ επέκταση η εξαφάνιση των υποκείμενων σε δήμευση περιουσιακών στοιχείων τους πριν την απαγγελία της σχετικής ποινής.

Οσον αφορά το σκέλος της αξιοποίησης των καταγγελιών, το πρόσωπο που εισφέρει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς και η συμβολή του βοηθά στην αποκάλυψη της διαφθοράς, τότε αυτό έχει ως συνέπεια την ατιμωρησία του. Το ίδιο ισχύει και για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο, όταν συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του.

Σε περίπτωση που οι καταγγελίες αφορούν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί, ο καταγγέλλων που εμπλέκεται δεν θα απαλλάσσεται, αλλά θα μειώνεται η ποινή του.

Τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει πλέον το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο του «πόθεν έσχες» συγκεκριμένων προσώπων, στις περιπτώσεις που υπάρχει καταγγελία σε βάρος τους από οιονδήποτε πολίτη ή έχει υποβληθεί καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη ή ακόμη και στον ίδιο τον υπουργό ή ακόμα όταν έχουν δημοσιοποιηθεί με κάθε τρόπο στοιχεία σε βάρος τρίτου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:41 - 22 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.