ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο ν/σ για το ασφαλιστικό οι ρυθμίσεις στα εργασιακά- Σενάρια εκλογών στο προσκήνιο - Λοβέρδος: Να πάνε όλα στη Βουλή!

08:43 - 21 Ιουν 2010 | Πολιτική
Στο ν/σ για το ασφαλιστικό οι ρυθμίσεις στα εργασιακά- Σενάρια εκλογών στο προσκήνιο - Λοβέρδος: Να πάνε όλα στη Βουλή!
(upd 2) Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν τελικά οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις και θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού που ελήφθει ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθηκαν κατά τη σημερινή σύσκεψη για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά στο Μέγαρο Μαξίμου.    

Η άτυπη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θόδωρο Πάγκαλο, με τη συμμετοχή και των οι κ.κ.  Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππα, Γ. Κουτρουμάνη, Γ. Πεταλωτή, πραγματοποιήθηκε εν μέσω θύελλας αντιδράσεων για τα δύο καυτά θέματα. «Δεν δέχομαι δημοκρατική μομφή σε ότι αφορά το προεδρικό διάταγμα. Η δική μου πρόταση είναι να πάνε όλα στη Βουλή», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. «Δεν κάνω πίσω θα δώσω τη μάχη, δεν κάνω πίσω, θα δείτε κι άλλα», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ρυθμίσεις για το εργασιακό καθεστώς θα συμπεριληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή, το θέμα που προκύπτει είναι αν οι διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα το καταψηφίσουν.

Νωρίτερα το "R'' μετέδιδε:

Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει άλλωστε ότι δεν θα ανεχτεί περαιτέρω διαφοροποιήσεις βουλευτών σε ψηφοφορίες για σημαντικά νομοσχέδια, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα συγκρατήσει τις διαλυτικές τάσεις στο κυβερνών κόμμα.

Μετά τις δραστικές περικοπές συμβάσεων, μισθών και επιδομάτων στο δημόσιο και την αύξηση των έμμεσων φόρων, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι οι δύο αμέσως πιο “επώδυνοι” όροι που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε η χώρα μας με την Τριμερή Επιτροπή (Ε.Κ.Τ, Κομισιόν, Δ.Ν.Τ), προκειμένου να εξασφαλίσει την έκτακτη δανειοδότησή της.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αν περάσει και αυτόν τον σκόπελο, θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για τη μεσοπρόθεσμη επιβίωσή της (αλλά και την επιβίωση της χώρας). Η σπουδή που επιδεικνύει, ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες εντός του Ιουλίου είναι φυσικά κατανοητή, καθώς το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων. Εντούτοις, πέρα από τις αντιδράσεις στην κοινωνία, οι οποίες προς το παρόν είναι ελεγχόμενες (μολονότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν νέα γενική απεργία για τις 29 Ιουνίου), προβληματισμό προκαλούν και οι αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της κυβερνώσας παράταξης. Ήδη έχουν διαφοροποιηθεί δημοσίως, με δηλώσεις τους, οι βουλευτές, Δ. Κουσελάς, Γ. Κουτσουκός, Δ. Καρύδης, Σ. Γιαννακά, Ν. Σαλαγιάννης, κ.α.

Αν οι διαφοροποιήσεις αυτές καταλήξουν σε καταψήφιση του ασφαλιστικού από ορισμένους βουλευτές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ακολουθήσουν μόνο οι διαγραφές τους, αλλά και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαγράψει τρεις βουλευτές που δεν ψήφισαν το Μνημόνιο (τους κ.κ. Δημαρά, Σακοράφα και Οικονόμου) και η Κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος έχει μειωθεί στα 157 μέλη. Περαιτέρω αποδυνάμωσή της είναι δύσκολο να γίνει ανεκτή, αφού μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστεί να υπερψηφιστούν και άλλα, λιγότερο επώδυνα, αλλά επίσης σημαντικά νομοσχέδια, όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων,  η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και η εξυγίανση του ΟΣΕ.

Εξ ου και επισείεται η απειλή της διεξαγωγής εκλογών (και μάλιστα με λίστα, αφού δεν έχει παρέλθει 18μηνο από τις προηγούμενες), ώστε να “συνετιστούν” οι επίδοξοι “αντάρτες”. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ παραμένει σχεδόν αλώβητο, παρά τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί, ενώ τυχόν νέες  εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο που δίνει μπόνους 50 εδρών (αντί 40) στο πρώτο κόμμα. Παράλληλα με το “μαστίγιο” της απειλής της κάλπης, το Μαξίμου δοκιμάζει και το “καρότο” του κατευνασμού. Έτσι, αυτήν την εβδομάδα, ο Ανδρέας Λοβέρδος θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την άστοχη επικοινωνιακή διαχείριση του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

Την Τρίτη, έχει προγραμματίσει να ενημερώσει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα περιλαμβάνονται στο - διαβόητο πλέον - Προεδρικό Διάταγμα, ενώ την Τετάρτη θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση και το ασφαλιστικό. Ο Υπουργός Εργασίας θα έχει  επίσης επαφές με τους διαφωνούντες βουλευτές, ώστε να τους εξηγήσει την αναγκαιότητα των αλλαγών. Τέλος, ο πρωθυπουργός διαθέτει στη φαρέτρα του και το όπλο του ανασχηματισμού, το οποίο όμως, όποτε χρησιμοποιείται, δημιουργεί νέες στρατιές “δυσαρεστημένων” (αυτούς που αποπέμπονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και εκείνους που δεν υπουργοποιούνται) και επομένως έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Σαμαράς: Σε εκλογική εγρήγορση

Ο πρόεδρος της Ν.Δ, Αντώνης Σαμαράς, έχει επιστήσει την προσοχή των στελεχών του στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών εδώ και αρκετές εβδομάδες. Στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των Νομαρχιακών Οργανώσεων της παράταξης, τους ζήτησε εκ νέου να βρίσκονται σε εγρήγορση. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να διεκδικήσει με αξιώσεις την επιστροφή της στην εξουσία. Πέρα από τις δημοσκοπήσεις, από τις οποίες δεν προκύπτει ανάκαμψη των ποσοστών της, το κλίμα εσωστρέφειας που προκάλεσε η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν εκτονώνεται, αλλά επιδεινώνεται και συνεχώς. Διάχυτο είναι το κλίμα καχυποψίας για νέες αποχωρήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, οι οποίοι θεωρούνται “προσκείμενοι” στην πρώην Υπουργό Εξωτερικών (Θ. Γιαννόπουλος, Ε. Παπαδημητρίου, Γ. Κοντογιάννης, Σ. Κεδίκογκλου, ακόμη και Κ. Μητσοτάκης). Παράλληλα, δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Real News, δείχνει ότι ενδεχόμενη συμμετοχή παράταξης υπό την κ. Μπακογιάννη στις εκλογές, θα στερούσε από τη Ν.Δ. πολύτιμο ποσοστό ψήφων.

Ανάλογες διαλυτικές τάσεις επικρατούν και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, μετά την αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και την προαναγγελία δημιουργίας νέου σχηματισμού στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα μοναδικά κόμματα που αυτή τη στιγμή εμφανίζονται έτοιμα – και πιθανώς θα επωφελούνταν – από τις πρόωρες εκλογές είναι ο ΛΑ.Ο.Σ και το Κ.Κ.Ε.

Ν.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:40 - 21 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.