ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπανδρέου: «Να επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές»

09:32 - 22 Ιουν 2010 | Πολιτική
Την επιβολή εισφοράς στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές των τραπεζών ζήτησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με παρέμβασή του - μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Νέα Υόρκη - στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ του Καναδά.

Μιλώντας στους εκπροσώπους συνδικαλιστικών κινημάτων από όλο τον κόσμο, ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε ότι το κράτος προνοίας περιλαμβάνεται στα αίτια της κρίσης που διέρχεται σήμερα η οικονομία. Αντιθέτως, συμπεριέλαβε την ασυδοσία των αγορών, από τις οποίες, όπως είπε, η χώρα μας δέχθηκε κερδοσκοπική επίθεση. Απηχώντας μάλιστα στις απόψεις του Γαλλογερμανικού άξονα και των προτάσεων που δαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε, ζήτησε την επιβολή εισφοράς (φόρου Τόμπιν) στις χρηματοικονομικές συναλλαγές, προκειμένου να εξασφαλιστούν κεφάλαια στήριξης του συστήματος σε περίπτωση κρίσης και να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά προγράμματα. «Θέλουμε αγορές που να υπηρετούν το λαό, καθιστώντας την παγκοσμιοποίηση πιο ανθρώπινη», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου και προσέθεσε: «οι επιλογές μας γίνονται μέσα σ΄ ένα σύνολο αξιών και οι αξίες μας είναι σαφείς. Μιλάμε για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, για τη συμμετοχή, την εκπροσώπηση, τη διαφάνεια, την ισότητα, την αλληλεγγύη». Τέλος, δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, κακοδιαχειρίστηκε τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας.

 Επαφές στη Νέα Υόρκη

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε επιχειρηματίες και εκπροσώπους της Ελληνικής ομογένειας και συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο. Είχε «εποικοδομητικές», όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ συναντήθηκε και με στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής. Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του ταξιδιού του κ. Παπανδρέου στην Αμερικανική μεγαλούπολη ήταν να προεδρεύσει στο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας είναι επικεφαλής.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.