ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ και απογοήτευση με το πολιτικό σύστημα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

09:26 - 05 Ιουλ 2010 | Πολιτική
Παρά τα πρωτοφανή επώδυνα μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στις Κυριακάτικες εφημερίδες δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διατηρεί σοβαρό προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο, ο δικομματισμός κινείται στα επίπεδα ιστορικών χαμηλών, ενώ διάχυτη είναι η απογοήτευση με το πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για λογαριασμό της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» η εταιρεία Κάπα Research, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49,4%), θεωρούν ότι οι προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι αναγκαίες. Το 35,2% τις αξιολογεί ως «αναγκαίες» και ταυτόχρονα «άδικες» και το 14,2% ως «απαραίτητες». Το 29,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να αποσυρθούν τώρα, ενώ 19% τα χαρακτηρίζει «καταστροφικά». Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, σε ποσοστό 23,4% απάντησαν πως θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 15,6% ΝΔ, 6,7% ΚΚΕ, 4,1% ΛΑΟΣ, 2,3% ΣΥΡΙΖΑ, 7,8% άλλο κόμμα. Η αδιευκρίστη ψήφος έφτασε το 40,1%. Επιπλέον, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους (82,9%) εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ σε ποσοστό 64,1% δηλώνουν πως οι συνθήκες για τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων δεν είναι ώριμες.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, για λογαριασμό της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», και στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται και πάλι να «προκρίνουν» την αδιευκρίνιστη ψήφο (28,2%). Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 24,7%, η ΝΔ με 19,3%, το ΚΚΕ με 7,8%, ο ΛΑΟΣ με 4,9, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,3% και άλλο κόμμα με 3,4%. Σε ποσοστό 79% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι τα μέτρα, που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, ενώ 77,2% εκτιμούν πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Εξάλλου, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δηλώνουν απογοητευμένοι από την εικόνα των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, σημειώνοντας ότι η γνώμη τους έχει χειροτερέψει, σε ποσοστό 49% για τον Γ. Παπανδρέου και σε ποσοστό 31,1% για τον Αντ. Σαμαρά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.