ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηνύματα πολιτικών αρχηγών για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας

10:23 - 26 Ιουλ 2010 | Πολιτική
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν φέτος η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια, στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 36 χρόνων από την πτώση της χούντας. Ο κ. Παπούλιας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαραίνει κυρίως την πολιτική τάξη» η οποία «παραδίνει στη νέα γενιά μία χώρα που έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μία χώρα που για πολλά χρόνια ακόμη θα πρέπει να πληρώνει το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος». Αναφορές στην οικονομική κρίση είχαν και τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την επέτειο της δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας σημείωσε στην ομιλία του τα εξής: «Παρά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, η διοίκηση δεν εκσυγχρονίστηκε, οι σχέσεις πολιτών και πολιτικού συστήματος παρέμειναν πελατειακές, το κράτος δικαίου δεν αναπτύχθηκε επαρκώς. Στην ελληνική κοινωνία επικράτησαν νοοτροπίες κοντόθωρες και τελικά καταστροφικές. Η Ελλάδα έγινε δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Και για πολλά χρόνια πορεύτηκε με αυτή την αντίφαση. Δεν μπορέσαμε, παρά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, να φτιάξουμε μία υγιή και ευρεία παραγωγική βάση για τη χώρα. Ούτε δομές διαφανούς διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Παρακολουθήσαμε την πορεία των δημοσίων οικονομικών άβουλα…. Παρά τη διεθνή συγκυρία, αν είμαστε ειλικρινείς, θα αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαραίνει κυρίως την πολιτική τάξη, που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις. Η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι πολλές φορές ακατέργαστη μέσα στη γενίκευσή της, είναι όμως - στον πυρήνα της - δίκαιη…. Ό,τι αρνητικό έγινε τις τελευταίες δεκαετίες σ’αυτόν τον τόπο, ας μην ξεχνάμε ότι έγινε εις βάρος της νέας γενιάς. Σε αυτούς παραδίνουμε μία χώρα που έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μία χώρα που για πολλά χρόνια ακόμη θα πρέπει να πληρώνει το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος. Δεν έχουν ευθύνη οι νέοι άνθρωποι γι’αυτή την πορεία, υφίστανται όμως τις συνέπειές της. Το λιγότερο που τους οφείλουμε είναι να τους διασφαλίσουμε καλύτερη παιδεία, την ένταξή τους στην παραγωγή, να τους δώσουμε δηλαδή προοπτική και επομένως, να δώσουμε προοπτική και στη χώρα»

Μήνυμα Παπανδρέου

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε στο μήνυμά του: «όπως το 1974 αποτινάξαμε τα δεσμά της χούντας, είναι η ώρα να αποτινάξουμε αυτές τις δουλείες που μας κληροδότησε το παρελθόν και να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας πατρίδας καλύτερης, δικαιότερης, που πατά γερά στα πόδια της.  Να ξαναδώσουμε περιερχόμενο, λάμψη και οξυγόνο στη Δημοκρατία μας. Το τίμημα των σφαλμάτων που έγιναν εις  βάρος όλων μας, όλων των Ελλήνων, τα περασμένα χρόνια, είναι μεγάλο και το πληρώνουμε όλοι. Όμως ακόμα μεγαλύτερη είναι η ένταση της σημερινής μας προσπάθειας για την οικοδόμηση της Ελλάδας που και ανήκει και αξίζει στους Έλληνες.  Της Ελλάδας της ποιότητας, των αξιών και της ανθρωπιάς. Της Ελλάδας της συλλογικής προσπάθειας, που αγωνίζεται για στόχους κοινούς. Της Ελλάδας που ορίζει την τύχη της χωρίς εξαρτήσεις και επιτηρήσεις. Τη δυνατότητα να χτίσουμε αυτή την Ελλάδα την  έχουμε στα χέρια μας. Είναι ο  πολιτισμός, οι ελληνικές αξίες, το μεράκι, το μέτρο, το φιλότιμο, η φιλοξενία  και η ανθρωπιά. Είναι ο τεράστιος  φυσικός μας πλούτος. Είναι οι νέοι και οι νέες της χώρας μας, που αγωνιούν, δουλεύουν και συμμετέχουν στην προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή, αλλά και για μια διαφορετική κοινωνία. Ο δρόμος που  διανύουμε είναι δύσκολος, όμως είναι  ο μοναδικός δρόμος προς την κοινωνική  και οικονομική δικαιοσύνη, προς την  εξασφάλιση της ευημερίας και για μας και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Η Ελλάδα σήμερα ανακτά την αξιοπιστία, την ισχύ, το δικαίωμα της να ορίζει το μέλλον της με τις πολύ μεγάλες αλλαγές, που σκοπό έχουν να αναδείξουν ό,τι καλύτερο διαθέτουμε. Να αναδείξουμε την Ελλάδα των αξιών. Σήμερα,  36 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κοινός μας αγώνας αφορά τη δημιουργία μιας καλύτερης, πληρέστερης, πιο ουσιαστικής Δημοκρατίας. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί οι Έλληνες θα πετύχουμε. Θα τα καταφέρουμε. Ο αγώνας που  δίνουμε σήμερα, αποτελεί τον δικό μας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους γιατί δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι απέναντι στη δικτατορία».

Δήλωση Σαμαρά

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε τα εξής: «Τιμούμε, σήμερα, τους πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης, τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, όλους εκείνους που πάλεψαν – ο καθένας από τη δική του πλευρά - για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια. Αναγνωρίζουμε και τιμούμε τα μεγάλα επιτεύγματα της περιόδου που ακολούθησε: Την εδραίωση του Δημοκρατικού Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος και την ισότιμη ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.  Αναγνωρίζουμε, όμως, και τα μεγάλα λάθη, που οδήγησαν στην έκπτωση του μεταπολιτευτικού μοντέλου: Τις αδυναμίες και τις παθογένειες που αναπτύχθηκαν στο δημόσιο βίο, το δημόσιο τομέα, την οικονομία, το αναπτυξιακό πρότυπο. Μετά από 36 χρόνια, είμαστε, τώρα, μπροστά σε μια μεγάλη και πιεστική πρόκληση. Καλούμαστε να εργαστούμε για την έξοδο της χώρας μας, το ταχύτερο δυνατό, από την οικονομική κρίση. Καλούμαστε να εργαστούμε για μια νέα Μεταπολίτευση, που να βάζει τέλος στο χρεοκοπημένο παρελθόν και να εγγυάται μια νέα πορεία Προοπτικής και Ελπίδας, για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες»…

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.