ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ για την Επιθεώρηση των Ελεγκτών του

12:28 - 05 Αυγ 2010 | Πολιτική
Εύσημα αποδίδει στην Ελλάδα το ΔΝΤ για τη «δυνατή αρχή» που έκανε στο πρόγραμμα εφαρμογής του Μνημονίου. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου «όλα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης για το πρώτο εξάμηνο είχαν ικανοποιηθεί και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προηγούνται των χρονοδιαγραμμάτων». Ωστόσο, «σημαντικές προκλήσεις παραμένουν», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Τρόικα δεν αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, εμμένοντας στην άποψη περί συρρίκνωσης κατά 4%, ενώ αντιθέτως προβλέπεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 4,75%, κυρίως λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους τομείς, η έκθεση σημειώνει ότι οι δαπάνες διατηρήθηκαν πολύ κάτω από τις προβλέψεις του πληθωρισμού, παρά τα προβλήματα στον έλεγχό της γενικής κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, Δήμοι, κλπ.). Παρόλα αυτά, η Τρόικα συστήνει να ενταθούν οι έλεγχοι και να βελτιωθούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί «ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση των εσόδων, κυρίως από τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα που φοροαποφεύγουν». Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Τρόικα σημειώνει ότι υπήρξε μία ελαφρά επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία όμως ήταν αναμενόμενη. Υπογραμμίζεται επίσης ότι όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες πλην μίας πέρασαν τα τεστ αντοχής, ενώ τα 10 δισεκατομμύρια που θα διατεθούν για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θεωρούνται «επαρκές ποσό».

«Εντυπωσιακή» χαρακτηρίζει η Τριμερής Επιτροπή την πρόοδο που σημειώθηκε στο σκέλος των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως στο ασφαλιστικό. Επίσης, χαιρετίζουν τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και αναμένουν τις «επερχόμενες αλλαγές στις μεταφορές και την ενέργεια». Παροτρύνουν την κυβέρνηση να δώσει έμφαση πλέον στο αναπτυξιακό σκέλος, αγνοώντας «συνταχνιακά συμφέροντα».

Τέλος, σημειώνεται ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να επιστρέψει στις αγορές, αλλά ο τρόπος που αυτές την αντιμετωπίζουν βελτιώνεται. Έτσι, θεωρείται βέβαιο ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει έτσι, σύντομα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους.

Η επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη των ελεγκτών είναι τον Οκτώβριο

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ

Τελευταία τροποποίηση στις 12:38 - 05 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.