ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

10:18 - 17 Αυγ 2010 | Πολιτική
Σε θετικό κλίμα και με ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές και με φόντο τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, κ. Μπενζανμίν Νετανιάχου. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν θέληση για σύσφιξη των διμερών σχέσεων, με οικονομική συνεργασία και ειδικότερα στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί μεικτή Επιτροπή Ελλάδας και Ισραήλ, για την προώθηση της συνεργασίας.
Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, μεταξύ άλλων: "Είμαι βέβαιος ότι, η επίσκεψη αυτή θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε περαιτέρω τη διμερή συνεργασία μας, όπως βεβαίως και την συνεργασία στην ευρύτερη περιφέρεια, ειδικότερα σε τομείς όπως - ενδεικτικά συζητήσαμε κατά τη συνάντησή μας - των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας.

Θα συνεισφέρει, παράλληλα, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία επιχειρηματικών συμπράξεων σε τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, οι τεχνολογίες ύδατος, η αφαλάτωση. Μάλιστα, είπαμε και αποφασίσαμε τα δύο αρμόδια για τον τουρισμό Υπουργεία, να έρθουν σε επαφή για την προώθηση της τουριστικής συνεργασίας, όπως επίσης και οι Οικονομικοί Υπουργοί, Οικονομικών και Οικονομίας, ώστε να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών από το Ισραήλ στην Ελλάδα και αντιστρόφως, για συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Να προωθήσουμε επενδυτικές πρωτοβουλίες και τη συνεργασία μας σε τεχνολογίες αιχμής, αλλά και την καινοτομία, όπου βεβαίως το Ισραήλ είναι πολύ μπροστά, κάτι που χρειαζόμαστε και στην Ελλάδα, καθώς και τη συνεργασία μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επίσης στο χώρο των γεωργικών - αγροτικών νέων τεχνολογιών και σε όλους τους άλλους τομείς, όπως βεβαίως και στον τομέα της ασφάλειας.

Γι’ αυτό έχουμε αποφασίσαμε και συστήνουμε μεικτή Επιτροπή Ελλάδας και Ισραήλ, ώστε να διερευνήσουμε και να προωθήσουμε τη συνεργασία μας συστηματικά και στρατηγικά.

Θέλω να τονίσω επίσης, πηγαίνοντας σε ένα άλλο θέμα, ότι η άμεση και άνευ προϋποθέσεων απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων τα οποία συμμετείχαν στο στολίσκο της 31ης Μαΐου, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Γενικότερα, τα βήματα που έχει κάνει η Ισραηλινή Κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει την κυκλοφορία αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία και θα συνεχίσουμε βεβαίως τη συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό. Υποστηρίζουμε τις διεξαγόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, πιστεύουμε, όμως, ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, διότι πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο λυσιτελέστερος τρόπος, για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και διαρκής ειρήνη και να διασφαλιστεί βεβαίως και η ασφάλεια του Ισραήλ."

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου τόνισε: "Και θα έλεγα επίσης, ότι οι δύο λαοί μας, οι οποίοι είναι και αρχαίοι λαοί αλλά και μοντέρνοι λαοί, είναι έτοιμοι να συνεργαστούν για να κάνουν ακόμα πιο ισχυρές τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ σε πάρα πολλούς τομείς, όπως στον οικονομικό τομέα για παράδειγμα, όπου μιλάμε για ένα ουσιαστικό πρόγραμμα το οποίο πιστεύω ότι με αυτή την επίσκεψη θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά σε πολλούς τομείς.

Δηλαδή, όπως στα θέματα τεχνολογίας, στα θέματα εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε θέματα επενδύσεων, με την παρουσία εδώ Ισραηλινών επιχειρηματιών, οι οποίοι πρόκειται να έρθουν σύντομα για να αναπτύξουν αυτά τα θέματα.

Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι θέλουμε να συνεργαστούμε και στον τομέα του τουρισμού, διότι ξέρω ότι πάρα πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να την επισκέπτονται και θα έρθουν και φέτος πάρα πολλοί Ισραηλινοί και πιστεύω και είμαι πεπεισμένος ότι, θα βρουν εδώ μία χώρα πολύ ενδιαφέρουσα, πολύ όμορφη.''

Εκατοντάδες άτομα σε δύο διαφορετικά συλλαλητήρια διαδήλωσαν το απόγευμα, εν μέσω καύσωνα, στην άδεια Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενζαμίν Νετανιάχου.

Εν τω μεταξύ, στις 6.30 το απόγευμα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, μέλη της οργάνωσης «Ένα Καράβι για τη Γάζα», της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», καθώς και Παλαιστίνιοι και Άραβες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην, όπως τόνισαν οι ομιλητές στη συγκέντρωση, «προκλητική επίσκεψη στην Αθήνα του σφαγέα ισραηλινού πρωθυπουργού. …Ενώ το αίμα των αγωνιστών του Μαβί Μαρμαρά δεν έχει στεγνώσει, ενώ το κράτος του Ισραήλ αιματοκυλά τους Παλαιστινίους και την περιοχή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλεί τον ``σίριαλ κίλερ`` της Μέσης Ανατολής για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα». Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν: «Έξω ο δολοφόνος Νετανιάχου. Να διακοπούν οι σχέσεις με το Ισραήλ.» ενώ, όπως ανέφερε ο Π. Κωνσταντίνου από τη «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», «πρόκειται για μοναδική φορά κατά την οποία δεν είχαν αναρτηθεί στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας σημαίες του κράτους, του οποίου ο αρχηγός επισκέπτεται τη χώρα».

Μια ώρα αργότερα, στις 7.30 το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο και πραγματοποίησαν πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία μέλη του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη) και της ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας). Κεντρικά συνθήματα της πορείας ήταν: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών. Κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών», «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί. Είναι το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ».

Οι διαδηλωτές έφθασαν στις 8.45 μ.μ. στη συμβολή των οδών Κατεχάκη και Κηφισίας, όπου «κλούβες» της Αστυνομίας είχαν δημιουργήσει προστατευτικό τείχος γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την περιοχή.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:41 - 17 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.