ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΣΟΚ: Πλασματικός ο προϋπολογισμός του 2005

20:16 - 20 Ιουν 2006 | Πολιτική
Για αποκάλυψη της φενάκης του «πρώτου αξιόπιστου προϋπολογισμού της χώρας», σύμφωνα με τα λεχθέντα του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, του προϋπολογισμού του 2005, κάνει λόγο η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κα Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή την Έκθεση του ΚΕΠΕ για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το 2005.

Όπως επισημαίνει η κα Παπανδρέου, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η πραγματική υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού ήταν το 2005 της τάξης του 5,3%, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ότι ο προϋπολογισμός εκτελέστηκε ομαλά.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι «το σύνολο των φορολογικών εσόδων ανήλθε σε 41.420 δις ευρώ, έναντι αρχικώς προϋπολογισθέντων εσόδων 43,740 δις ευρώ».

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι η ίδια η έκθεση αναφέρει ότι η μείωση των επιμέρους φόρων ήταν μεγαλύτερη του 5,3%, σημειώνοντας ότι τα συνολικά έσοδα επηρεάστηκαν από:

·την υπέρβαση των εσόδων από τα πετρελαιοειδή κατά 22,6%, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου,

·τα παρελθόντα οικονομικά έτη κατά 34,6% και

·τα ακίνητα κατά 7,8%.

Μάλιστα αναφέρει τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις φόρων με μεγάλη υστέρηση εσόδων όπως:

  • Ο ΦΠΑ (χωρίς τα πετρελαιοειδή), όπου οι εισπράξεις, παρά την αύξηση των συντελεστών, όχι μόνο εμφάνισαν υστέρηση κατά 12,7%, αλλά ήταν χαμηλότερες ακόμα και από τις αντίστοιχες του 2004.
  • Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, όπου η υστέρηση ήταν 10%, παρά τη σημαντική αύξηση των κερδών .
  • Οι λοιποί φόροι που υστέρησαν κατά 10%.

Η κα Παπανδρέου προσθέτει ότι «η αύξηση των συνολικών εσόδων που προϋπολογιζόταν σε 10,8% μόλις που άγγιξε το 4,9%. Και το ίδιο το ΚΕΠΕ καταλήγει στη διαχειριστική αναποτελεσματικότητα του συστήματος συλλογής δημοσίων εσόδων».

Τέλος, η ίδια αναρωτιέται «μήπως ο κ. Αλογοσκούφης, σχεδιάζει νέα μέτρα για να καλύψει την ανικανότητά του να υλοποιήσει αυτά που ήδη έχει λάβει;»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.