ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ανοιχτό διάλογο καλεί η κυβέρνηση με το Προσχέδιο Πρότασης για τα ΑΕΙ

12:45 - 21 Ιουν 2006 | Πολιτική
«Προσχέδιο πρότασης προς συζήτηση» για την αναβάθμιση της ανώτατης Παιδείας, παρουσίασε σήμερα η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, καλώντας σε ανοιχτό διάλογο, που θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Τα βασικά σημεία του προσχεδίου, το οποίο η υπουργός Παιδείας απέφυγε να ονοματίσει νομοσχέδιο, είναι τα εξής:

-Το όριο σπουδών. Ως ανώτατο όριο σπουδών για τους φοιτητές ορίζεται το ν+2, δηλαδή ο αριθμός των εξαμήνων προσαυξημένος κατά 50%, ενώ μετά από απόφαση του ΑΕΙ υπάρχει η δυνατότητα για παράταση σπουδών κατά επιπλέον ένα χρόνο. Το όριο αυτό θα ισχύσει για τους νέους φοιτητές, ενώ για όσους φοιτούν ήδη, προβλέπεται παράταση πέντε ετών στις σπουδές τους.

 - Τα συγγράμματα θα εξακολουθούν να παρέχονται δωρεάν από βιβλιογραφία που θα προτείνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

-Το άσυλο. Σημείωσε ότι ο σεβασμός της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι απόλυτος και δεδομένος και πρότεινε η απόφαση για την άρση του ασύλου να λαμβάνεται από το πρυτανικό συμβούλιο, ενώ σε περίπτωση επέβασης της αστυνομίας, αυτό θα γίνεται με την παρουσία εισαγγελέα.

-Πρυτανικές εκλογές. Οι αρχές διοίκησης των πανεπιστημίων των σχολών και των τμημάτων θα αναδεικνύονται με την άμεση και καθολική συμμετοχή όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, χωρίς τη μείωση του ποσοστού κάθε κατηγορίας εκλεκτόρων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.