ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα-Αλβανία προωθούν την ενεργειακή συνεργασία

17:40 - 13 Σεπ 2006 | Πολιτική
Ελληνο-αλβανική ενεργειακή συμφωνία στους τομείς του ηλεκτρισμού, του πετρελαίου και του φυσικού αέριου, υπογράφηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον Αλβανό υπουργό Οικονομικών, Εμπορίου και Ενέργειας Γκεντς Ρούλι, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια του Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που υπογράφηκε το 1996, καθώς και της συμμετοχής των δύο χωρών στην Ενεργειακή Κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (η συμφωνία της οποίας υπεγράφη πέρυσι τον Οκτώβριο στην Αθήνα και ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου 2006).

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας επισήμανε ότι με τον κ. Ρούλι τους τελευταίους δώδεκα μήνες υπήρξε συστηματική και αλλεπάλληλη συνεργασία για την υπογραφή της συνθήκης για τη δημιουργία της περιφερειακής αγοράς ενέργειας στη ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη. "Η Αλβανία ήταν από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν αυτή τη συνθήκη, που ήδη από την 1η Ιουλίου έχει αρχίσει να λειτουργεί και δημιουργεί μια τελείως νέα κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης, με σταθερότητα, περισσότερη ανάπτυξη, ειρήνη και κυρίως, στον ενεργειακό τομέα, επενδύσεις οι οποίες τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ", ανέφερε ο κ.Σιούφας. 

Αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι επιδίωξη είναι να γίνουν στενότερες οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με πρωταγωνιστή τα ενεργειακά θέματα, και να διευρυνθούν οι ελληνικές επενδύσεις και να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές στην Αλβανία. "Είμαστε η δεύτερη χώρα σε επενδύσεις και σε εμπορικές συναλλαγές με την Αλβανία και φιλοδοξία μας είναι να καταλάβουμε την πρώτη θέση", ανέφερε ο κ.Σιούφας.

Ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας Γκεντς Ρούλι από την πλευρά του δήλωσε ότι «προσπαθούμε να αυξήσουμε την παρουσία των Ελλήνων επενδυτών στην Αλβανία. Βέβαια πρέπει να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα στην Αλβανία και σε αυτό εστιάζει η αλβανική κυβέρνηση και μέσω της συνεργασίας με τον κ. Σιούφα θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών για να επενδύσουν στην Αλβανία στον τομέα της ενέργειας, της παραγωγής και των κατασκευών».
   

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.