ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αρχηγοί ξεδιπλώνουν την στρατηγική τους και οι βιομήχανοι ζητούν μεταρρυθμίσεις

16:54 - 04 Οκτ 2006 | Πολιτική
Ενώ ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει να σφυροκοπά με αμείωτη ένταση την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότιξεπερνά σταδιακά το σοκ και την φθορά από την υπόθεση των «κουμπάρων» και γιαυτό προφανώς ξεπρόβαλε το κεφάλι του από το «μπούνκερ» του Μαξίμου προκειμένου να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματός του, με αφορμή τα 32 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα η κα Μπακογιάννη προσπάθησε να προσδιορίσει τον δικό της , σχετικά αυτόνομο, ρόλο στην πολιτική σκηνή και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού πάσχει από «έλλειμμα μεταρρυθμίσεων». Από την πλευρά της, η κα Γιάννα Αγγελοπούλου άρχισε πλέον να μαζεύει στελέχη για την εφημερίδα της, τον «Ελεύθερο Τύπο»με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χώρο των Μαζικών Μέσων Επικοινωνίας.

Κάπως έτσι διαμορφώθηκε η πολιτική ατζέντα χθες και σήμερα με την προσθήκη βέβαια των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, που βρίσκουν συμπαράσταση από τους γονείς, αλλά όχι και από τον κ. Καραμανλή, ο οποίος στην ομιλία του ακολούθησε κατά γράμματις οδηγίες του επικοινωνιακού του «γκουρού» κ. Λούλη και απευθύνθηκε ουσιαστικά και σταθερά στο λεγόμενο «κοινωνικό κέντρο». Γνωρίζει και αναγνωρίζει ότι ο μεσαίος χώρος με την έννοια του «κοινωνικού κέντρου» έφερε τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία και θα διατηρηθούν εκεί όσο εξασφαλίζει την υποστήριξή του.

Γι΄ αυτό τον λόγο, ο Πρωθυπουργός δεν κάνει και δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τα μισθολογικά αιτήματα των δασκάλων. Πιστεύειότι αν κάνει πίσω θα στείλει μήνυμα και σε άλλες ομάδες υπαλλήλων να διεκδικήσουν αυξήσεις, με δεδομένη μάλιστα την θεωρητική αύξηση του ΑΕΠ κατά 25% και την αντίστοιχη, θεωρητική και πάλι, ποσοστιαία μείωση του ελλείμματος. ΄Αλλωστε ό,τι είναι να δώσει,θα το ανακοινώσειτο 2007, αλλά ως τότε δεν θέλει να ξεφύγουν τα πράγματα στην οικονομία και να χάσει ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη του μεσαίου χώρου.

Αυτή την εμπιστοσύνη ο κ. Καραμανλής την τρέφει συνεχώς με «μεταρρυθμίσεις», κυρίως στα λόγια όμως, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό και δυσαρεστεί ένα μεγάλο μέρος του «κοινωνικού κέντρου» και των ταγών του που ανήκουν στον κύκλο των επιχειρηματιών. Δεν είναι τυχαία η επισήμανση του κ. Δασκαλόπουλου σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης. Επομένως, μετά τις δημοτικές εκλογές θα κλιμακωθεί η πίεση για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την παιδεία -με μεταρρυθμίσεις στην παιδεία θέλει να συνδέσει το όνομά του και ο πρωθυπουργός- και το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα τολμήσει κάποια βήματα πριν από τις βουλευτικές εκλογές ή μετά από αυτές. Το πιθανότερο είναι μετά βέβαια…

Ωστόσο, στον ίδιο χώρο, τον μεσαίο, του «κοινωνικού κέντρου» είναι φανερό ότι απευθύνεται και η κα Μπακογιάννη κτίζοντας το δικό της ηγετικό προφίλ με κατ΄αρχήν στόχο να αναλάβει μετά την έξοδο του κ. Καραμανλή από την πολιτική. Αποφεύγει τις ακραίες εκφράσεις κατά των αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ, μιλάει για πολιτικές ευθύνες στις «κουμπαριές» και δημιουργεί τον δικό της περιφραγμένο χώρο.

Τα προβλήματα θα προκύψουν , αν ο κ. Καραμανλής δεν δείξει διάθεση να εγκαταλείψει την μαχόμενη πολιτική μετά από δύο θητείες στην κυβέρνηση, αν κάποιοι πιστέψουν ότι με τα δεδομένα κόμματα δεν πρόκειται να προχωρήσουνποτέ οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, οπότε χρειάζεται να δημιουργηθεί «τρίτος πόλος» και αν η κα Μπακογιάννη ή κάποιος άλλος αποφασίσει να κινηθεί πιο γρήγορα.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί τη δική του στρατηγική. Βασικός στόχος του φαίνεται να είναι να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ συσπειρωμένο. Προσπαθεί δε να το πετύχει αυτό γυρίζοντας όλη την Ελλάδα και εξαπολύοντας συνεχώς επιθέσεις κατά του κ. Καραμανλή προσωπικά, αλλά και κατά της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας να τους συνδέσει με τη διαφθορά και την αναξιοπιστία.

Ελπίζει ότι έτσι θα προκαλέσει ραγίσματα στην εικόνα τους και ταυτόχρονα θα κρατά του Πασόκους με το «όπλο παρά πόδα». Κάτι τέτοιο έδειξε και η καλή χθεσινή ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του.

Εκείνο όμως που δεν κάνει ο κ. Παπανδρέου είναι να απευθύνεται στο μεσαίο χώρο και στο λεγόμενο «κοινωνικό κέντρο» Επιλέγει προφανώς να εξασφαλίσει πρώτα την συσπείρωση και μετά να δει τι θα κάνει. Οι επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές ίσως προσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις μέχρι τις βουλευτικές. Θα έχει όμως αρκετό χρόνο για να προσαρμόσει τις κινήσεις του και θα μπορεί ταυτόχρονα να διατηρεί συσπειρωμένο το κόμμα του και να κάνει ανοίγματα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.