ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γενεύη: Ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση- Ζητούμενο εθνικός διάλογος για αποκλιμάκωση της κρίσης

19:38 - 17 Απρ 2014 | Πολιτική
Γενεύη: Ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση- Ζητούμενο εθνικός διάλογος για αποκλιμάκωση της κρίσης
Προς την κατεύθυνση της σύνταξης μιας κοινής ανακοίνωσης, στην οποία θα αναφέρονται τα επόμενα στάδια για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, εργάζονται οι τέσερεις πλευρές που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Γενεύης για την Ουκρανίας, χωρίς όμως να έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.

 

Αμέσως μετά το τέλος των συζητήσεων, το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ επεσήμανε ότι και οι τέσσερεις πλευρές συμφώνησαν στην απομάκρυνση παραστρατιωτικών ομάδων στην ανατολική Ουκρανία και ταυτόχρονα καλεί σε εθνικό διάλογο για την αποκλιμάκωση της κρίσης. 

«Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να κάνουν βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ συμφώνησαν σε αποχή από τη βία» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι οι τέσσερις πλευρές υιοθετούν έναν οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο ρώσος υπουργός κάλεσε να ξεκινήσει άμεσα εθνικός διάλογος στην Ουκρανία, ζητά αποκεντρωμένη εξουσία και μεγαλύτερες εξουσίες για τις περιοχές, καθώς και ισχυρότερο ρόλο της ρωσικής γλώσσας στη χώρα. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη και να μην ενταχθεί σε καμία στρατιωτική συμμαχία. Πρόσθεσε ότι οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να συναντιούνται. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε αμνηστία για όσους έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία. 

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσα, ο ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, ο αμερικανός Τζον Κέρι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Λαβρόφ: Οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.