ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Δασικό και ένστολοι ...η σπαζοκεφαλιά του καλοκαιριού

00:01 - 23 Ιουλ 2014 | Πολιτική
Μαξίμου: Δασικό και ένστολοι ...η σπαζοκεφαλιά του καλοκαιριού
Με την κυβέρνηση να φορτσάρει για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ώστε εάν είναι δυνατόν να έχουν προωθηθεί πριν το κλείσιμο της Βουλής, τον Αύγουστο οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν.

Ήδη μια πρώτη γεύση δόθηκε στη Βουλή όπου ξεκίνησε στην Επιτροπή η συζήτηση για τη νέα δασική νομοθεσία, που συνδέεται με πολλές επενδύσεις, όπως οι Σκουριές Χαλκιδικής αλλά και αστικά σχέδια ανάπλασης μεγάλης κλίμακας, όπως το γήπεδο της ΑΕΚ.

Φωτιά... από τα δάση

Οι τόνοι ήδη σηκώθηκαν στη Βουλή με αιχμή το νομοσχέδιο από το ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι με φωτογραφικές διατάξεις προωθεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. «Διευκολύνει την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας και παρακάμπτει περιορισμούς - εμπόδια για τους «επενδυτές» - που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, από την Ελληνικός Χρυσός, για την οποία, μέχρι αυτή τη στιγμή, απαιτείται ύπαρξη «προσώπου γηπέδου».

Με το κατατεθέν Ν/Σ αίρεται η υποχρέωση αυτή και λύνονται τα χέρια του «επενδυτή» αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη., η οποία συμπληρώνει ότι το νομοσχέδιο «λεηλατεί τα δασικά οικοσυστήματα καθώς επιβραβεύει τους μέχρι σήμερα καταπατητές δασικών εκτάσεων, διευκολύνει την παραχώρηση δασών σε ιδιώτες, και επιτρέπει σε αυτά κάθε είδους δραστηριότητα - από χωροθέτηση τουριστικών χωριών μέχρι και δεξαμενών καυσίμων».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «διαβατήριο» για την προσέλκυση επενδύσεων. Με το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τις σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις σε δασικές εκτάσεις ειπε στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.
Επίσης ανέφερε ότι θα επιτρέπονται σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στις δασικές εκτάσεις με υλικά που ταιριάζουν με το περιβάλλον, προσθέτοντας ότι κάτω από προϋποθέσεις θα επιτρέπονται εγκαταστάσεις όπως γήπεδα γκολφ και κέντρα ιαματικού τουρισμού.
Για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς είπε ότι όσοι είχαν δυνατότητα οικιστικής καταλληλότητας, θα μπορούν να οικοδομήσουν στην έκταση που τους ανήκει με αυστηρές προϋποθέσεις.
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής των εκτάσεων που έχουν οι συνεταιρισμοί με δημόσια γή κοντά σε παλαιούς οικισμούς. Παράλληλα προωθείται ένα νέο μοντέλο ήπιας οικιστικής ανάπτυξης με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Όπως είπε όλες οι διαδικασίες θα απαιτούν εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς. Ο επενδυτής θα καταθέτει τη μελέτη και μέσα από προεδρικό διάταγμα θα νομιμοποιήσει την εγκατάσταση. Θα ξεκινήσουμε από χορτολιβαδικές και εκτάσεις και δασικές εκτάσεις και στο τέλος τα δάση.

Οι ένστολοι ζητούν αποκατάσταση

Ο έτερος πονοκέφαλος για το υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου έχει να κάνει με τα που θα βρει τους πόρους να καλύψει τις αποφάσεις των ενστόλων. Με τις αποφάσεις του ΣτΕ να ανατρέπουν ουσιαστικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η ηγεσία της οδού Νίκης θα πρέπει να τετραγωνίσει τον ... κύκλο και να βρει λύσεις σε μια περίοδο όπου υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το «κλείδωμα» των εισπράξεων από τους φόρους. Με υτή την αγωνία κατά νιυ, από το βήμα του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ, ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο). Παράλληλα, επισήμανε ότι για τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και όχι η δικαιοσύνη, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των εν λόγω αποφάσεων. Με τους εκπροσώπους των ένστολων να επισημαίνουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, ότι η όποια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν μπορεί να αναιρέσει τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την επομένη, χτες δηλαδή, τους εκπρόσωπους των ένστολων να πάνε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, , ζητώντας να πληροφορηθούν τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγιά τους. Ειδικότερα, ζητούν την επαναφορά των μισθών στο επίπεδο του Ιουλίου 2012 (πριν από το 3ο Μνημόνιο) και την επιστροφή των αναδρομικών ποσών για όλο αυτό το διάστημα.
Όπως ανέφεραν, αμέσως μετά ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό, δεν έλαβαν κάποια ουσιαστική απόφαση και ορίστηκε νέα συνάντηση για το πρωί της προσεχούς Δευτέρας, στην οποία θα είναι παρών και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα, επίσης, με τους εκπροσώπους των ένστολων, πρέπει να υπάρξει άμεση επαναφορά των μισθών και των συντάξεων, ενώ τα αναδρομικά (χωρίς «κούρεμα» στο συνολικό ποσό) μπορούν να δοθούν σε βάθος χρόνου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 00:23 - 23 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.