ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωινός καφές Βενιζέλου – Σαμαρά με μενού το όνομα του Επιτρόπου και την …. Ενδοκυβερνητική εκεχειρία

06:44 - 24 Ιουλ 2014 | Πολιτική
Πρωινός καφές Βενιζέλου – Σαμαρά με μενού το όνομα του Επιτρόπου και την …. Ενδοκυβερνητική εκεχειρία
Σε εκλογικό σκηνικό παραπέμπει το πολιτικό παιχνίδι τις τελευταίες ημέρες με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ ΝΔ και ΠΑΟΣΚ να κυριαρχούν, αλλά και τη μάχη παρασκηνίου για το όνομα του Έλληνα επιτρόπου, για την οποία έχει εδώ και καιρό γράψει το Reporter να δίνει ένα ιδιαίτερο στίγμα.
Με αφορμή το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια συνολική ευθεία ανακατατάξεων τόσο στην κεντροαριστερά όσο και στη δεξιά, αλλά κυρίως στην οικονομία με τις αναδιαρθρώσεις τραπεζών και επιχειρήσεων να κυριαρχούν, όλοι προσπαθούν να … πλασαριστούν καταλλήλως.

Κλείνει το όνομα του Επιτρόπου

Βλέποντας αυτά αλλά και την πιθανότητα να πάει στην Επιτροπή μηδαμινή η Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται να είναι έντονα δυσαρεστημένη. Όλες οι πληροφορίες με΄χρι στιγμής συγκλίνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την έχει διαγράψει από τον κατάλογο των πιθανών υποψηφίων για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν. Βέβαια αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί.
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ ήταν θετικός απέναντι στην υποψηφιότητα Μπακογιάννη, ωστόσο στο επιτελείο του πρωθυπουργού επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, καθώς η παρουσία της στην ΕΕ θα έδινε λαβή και βήμα για να ξεκινήσει «αντάρτικο» εναντίον του κ. Σαμαρά.
Όπως έχει γράψει το Reporter ο πρωθυπουργός φέρεται μέχρι τώρα να προκρίνει τη λύση Αβραμόπουλου, ενώ την τελευταία στιγμή, ακούστηκε και πάλι το όνομα της πρώην επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου. Όλοι βέβαια το διαψεύδουν, αλλά διεργασίες γίνονται. Επίσης παραμένουν  ενεργές οι υποψηφιότητες του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη  και του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου και θεωρείται αουτσάιντερ.
Απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο να παραμείνει στη θέση αυτή η Μαρία Δαμανάκη αν και η ίδια το επιθυμείς διακαώς και εξακολουθεί να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζοντας ότι αν παραμείνει η χώρα μας μπορεί να έχει ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για όποιον είναι υπουργός ή είχε διατελέσει υπουργός.
Το ζήτημα του επιτρόπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν μετά και την εκλογή Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Αγώνας για την εκεχειρία

Την ίδια ώρα ένας άτυπος κλεφτοπόλεμος λαμβάνει χώρα εντός της κυβέρνησης με αφορμή τις έντονες αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ υπουργών και στελεχών ιδίως για τα ζητήματα του αιγιαλού και της αξιολόγησης στο Δημόσιο, αλλά και ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα όλα τα προαπαιτούμενα.
Γι αυτό το λόγο Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται άρον στις 9.30 το πρωί, προκειμένου να βρουν περπατησιά που θα διασφαλίσει τη συνοχή της κυβερνητικής συνεργασίας και πλειοψηφίας.
 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.