ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αιγιαλός: Πρώτα η χάραξη και μετά η νομοθέτηση

07:04 - 24 Ιουλ 2014 | Πολιτική
Την επανεξέταση σειράς μέτρων που αφορούν τη φορολογία ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Αυγούστου.
Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, που θα ενσωματώνει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1δις€, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Το ίδιο στέλεχος, ανέφερε ακόμα ότι στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως η διάταξη για την χάραξη του Αιγιαλού (αφαιρείται το κομμάτι για την χρήση γης), η αφαίρεση του ΑΦΜ από τους φοροφυγάδες και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν δραστηριότητα, καθώς και η κατάργηση υποχρέωσης για υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ
Σε σχέση με τα φορολογικά, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τη μείωση ακόμα και τη διαγραφή παλαιών και νέων προστίμων, την αύξηση των δόσεων στις 100 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και την επαναφορά της έκπτωσης φόρου από αποδείξεις δαπανών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες πρότειναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος τους ενημέρωσε για το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα το βράδυ της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν απέδωσε το μέτρο, ούτε πέτυχε χτύπημα στο λαθρεμπόριο. Παράλληλα, ζήτησαν να επανεξεταστεί το μέτρο και η εφαρμογή του και επιπλέον μέτρα για πάταξη του λαθρεμπορίου (gps σε πλοία, εισροές-εκροές κλπ.). Τώρα που έχουμε προχωρήσει στα δημοσιονομικά πρέπει να δούμε το κοινωνικό πρόβλημα, υποστήριξαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το δικαίωμα στην θέρμανση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.
Όπως έγινε γνωστό, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν μείωση ακόμη και διαγραφή παλαιών και νέων προστίμων, τα οποία στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (67δις€) υπολογίζονται σε 25 δις €. Όπως υποστήριξαν, τα πρόστιμα έχουν χάσει τον αποτρεπτικό τους χαρακτήρα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κίνητρο». Επίσης ζητούν πρώτον να μειωθούν εφεξής τα πρόστιμα και δεύτερον, να αναζητηθεί μία στρατηγική για τα συσσωρευμένα. Η εκτίμηση, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι με την πύκνωση των φορολογικών υποχρεώσεων, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων από 1δις€ τον μήνα που είναι τώρα θα αυξηθεί στο 1,2 δις € κάθε μήνα.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, όπως επίσης και να καταργηθεί η υποχρέωση συγκεντρωτικών καταστάσεων ανά τρίμηνο και να γίνει ετήσια, καθώς και να μην υποβάλλουν όσοι έχουν μικροποσά (π.χ. 5,10,20€).
Παράλληλα, πρότειναν στον Γκίκα Χαρδούβελη να ισχύσουν οι εκπτώσεις φόρου από αποδείξεις δαπανών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς επίσης και να μειωθεί από το 5% στο 3% του συνολικού εισοδήματος το ποσοστό των ιατρικών δαπανών που απαιτείται για να ισχύει η έκπτωση φόρου.
Τέλος, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον υπουργό να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος όσοι έχουν μηδενικά εισοδήματα, καθώς και οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα τις πρώτες 3-4 ημέρες μετά την λήξη προθεσμίας (μετά 14 Ιουλίου) να μην έχουν την μηνιαία προσαύξηση του 1%.

Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 09:37 - 24 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.