ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ελεγκτής εκ Παρισίων» αλλά με ελληνικό διαβατήριο... τα προαπαιτούμενα

00:01 - 31 Ιουλ 2014 | Πολιτική
«Ελεγκτής εκ Παρισίων» αλλά με ελληνικό διαβατήριο... τα προαπαιτούμενα
Με το θέμα της αξιολόγησης από την τρόικα «εις Παρισίους» να αποτελεί κεντρικό στην πολιτική αντιπαράθεση ξεκινάει την Παρασκευή 1 Αυγούστου η σχετική συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι ρυθμίσεις που φέρνουν τα πάνω κάτω σε σειρά θεμάτων από το ασφαλιστικό μέχρι τα φορολογικά θα τεθούν υπόψη της Ολομέλειας την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι την Τετάρτη 6 Αυγούστου αναμένεται το Ν/Σ να ψηφισθεί. Βασικό μέλημα της κυβέρνησης η πλήρωση των προαπαιτούμενων του Ιουλίου και η λήψη της δόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και η διεκδίκηση των κερδών που έχουν οι Κεντρικές Τράπεζες της ΕΕ από τα Ελληνικά ομόλογα, ποσά που είναι απαραίτητα για την πληρωμή των λήξεων ομολόγων του Αυγούστου.

Υπάρχουν και δαπάνες...

Στο μεταξύ, στην έκθεση του ΓΛΚ που συνοδεύει το νομοθέτημα για την αποτίμησή των συνεπειών του πολυνομοσχεδίου καταγράφει και δαπάνες που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο. Για παράδειγμα, από τη δυνατότητα επιχορήγησης του συνόλου των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους εκτιμάται φέτος ότι η επιβάρυνση θα φτάσει στο 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται ετήσια δαπάνη ποσού 5,3 εκατ. ευρώ περίπου, από τη σύσταση τετρακοσίων οργανικών θέσεων προσωπικού του κλάδου Εφοριακών κατηγορίας ΠΕ του Υπουργείου Οικονομικών.

Η ...εξορία στο Παρίσι

Κι ενώ όλοι αναμένουν στην κυβέρνηση την ψήφιση του νομοσχεδίου η συνάντηση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό στην οικονομική και πολική ατζέντα. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζόναθαν Τοντ, διευκρίνισε πως αυτή θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών.

 

«Αυτή η συνάντηση θα γίνει στο Παρίσι, γιατί το ζήτησαν οι ελληνικές αρχές και ευχαρίστως δεχόμαστε το αίτημά τους», δήλωσε σήμερα ο κ. Τοντ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι η συνάντηση αφορά πρωτίστως την Ελλάδα και, όπως είπε, εφόσον οι ελληνικές αρχές ζήτησαν να πραγματοποιηθεί εκτός Αθηνών, προτείνοντας το Παρίσι, δεν υπήρχε κανένας λόγος άρνησης.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει τον έλεγχο με ...γαλική σφραγίδα γιαυτό και έβγαλε ...διαβατήριο στην τρόικα. Προφανώς, θέλει να αποφύγει την επιβάρυνση του κλίματος που πάντα λαμβάνει χώρα με τα «πήγαινε - έλα» της τρόικας από υπουργείο σε υπουργείο. Προτιμά το κλιμάκιο των κορυφαίων υπουργών να μεταβεί στο Παρίσι, να προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου η έλευσή της τρόικαςστην Αθήνα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη.

Η κοινοβουλευτική μάχη

Σε κάθε περίπτωση πάντως στη Βουλή οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν. Μπορεί σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις η κυβέρνηση να κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που θα προβλέπει βελτιωμένο συντελεστή βιωσιμότητας βάσει του οποίου οι μειώσεις στα εφάπαξ των ένστολων να είναι μικρότερες, όμως η αντιπολίτευση ακονίζει τα ... μαχαίρια της, όπως και οι κοινωνικές ομάδες που θίγονται. Ήδη η πόρτα μαζικής εξόδου των ένστολων και των μελών των σωμάτων ασφαλείας στη σύνταξη έχει ανοίξει ....

Πάντως ο αρμόδιο υπουργός Γιάννης Βρούτσης νωρίς χτες ξεκαθάρισε ότι το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει βελτιωμένο συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως ο συνολικός αριθμός υπηρετούντων στο σώμα και η ηλικιακή τους διαστρωμάτωση. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στο Υπουργείο Εργασίας ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ θα είναι ηπιότερες, προκειμένου σταδιακά να επέλθει η οικονομική ισορροπία του ταμείου – κλάδου σε μια πιο μακροχρόνια διαδικασία. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρξει "ρήτρα αξιόμαχου" στο επίμαχο άρθρο, προκειμένου η μείωση στα εφάπαξ να γίνεται σταδιακά.

Η τελική διάταξη

Στο επίμαχο άρθρο 221, στην παράγραφο 3 που προβλέπει την περικοπή όλων των εφάπαξ, προστίθενται τα εξής: «Ειδικά για τα χορηγούμενα εφάπαξ από τους λογαριασμούς των Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Κλάδου Πρόνοιας ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΑΛΣ, η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του συντελεστή βιωσιμότητας, θα ενσωματώνει ρήτρα διασφάλισης του αξιόμαχου των Σωμάτων αυτών, μετά από πρόταση του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.»

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στους ένστολους

Στο μεταξύ με κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη και Αλέξη Μητρόπουλου, τονίζεται ότι «το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της τρόικας συνεχίζει την κατεδάφιση των συντάξεων». Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να ανοίξει διάυλους σε ένα παραδοσιακά αντι - αριστερό ακροατήριο με ορίζοντα τις εκλογές.

«Η ένταξη των επικουρικών ταμείων των ενστόλων και του προσωπικού ιδρυμάτων εμπορικού ναυτικού στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), κυρίως όμως η εφαρμογή σε αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία, στα αντίστοιχα μετοχικά τους και στα ταμεία εφάπαξ παροχών τους της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του δείκτη βιωσιμότητας, οδηγεί τις επικουρικές συντάξεις τους, τα μερίσματά τους και τα εφάπαξ τους σε συνεχείς σταδιακές μειώσεις μέχρι την πλήρη εξαέρωσή τους» σημειώνουν οι δύο βουλευτές χαρακτηριστικά και συμπληρώνουν.

«Η κατάργηση και των τελευταίων εναπομεινάντων κοινωνικών πόρων στο πρώην επικουρικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και στο ταμείο πρόνοιας δικηγόρων Αθήνας ολοκληρώνει το μεγάλο κυβερνητικό αντιασφαλιστικό έγκλημα της μείωσης των ετήσιων εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης από τη συνολική πλέον κατάργηση όλων αυτών των πρόσθετων πόρων των επικουρικών ταμείων κατά 2 δις ευρώ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη κατάρρευσή τους.

Το καταστροφικό παζλ της οριστικής κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης θα συμπληρωθεί με τις νέες περικοπές των κύριων συντάξεων, τις οποίες η κυβέρνηση έχει προσυμφωνήσει με την τρόικα και θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο. Κι όλα αυτά κάτω από τον μανδύα της επιστημονικοφανούς μελέτης του ΚΕΠΕ για ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης στο κατώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά τις συντάξεις και στο ανώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε βάρος κυρίως των εργαζομένων γυναικών με ανήλικα παιδιά, των ΑμεΑ και των εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Καλούμε τους ασφαλισμένους και όλο τον λαό με τους αγώνες και την ψήφο τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πριν αυτή ολοκληρώσει την καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως πρώτη πολιτική προτεραιότητά του την υπεράσπιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης, την κατάργηση ανθρωποκτόνων ρητρών, όπως αυτές του μηδενικού ελλείμματος και θανάτου, και θα αναλάβει άμεσα συγκεκριμένες πολιτικές, κοινοβουλευτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.»

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 00:45 - 31 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.