ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταργείται η υποχρεωτική υποβολή δήλωσης ΦΠΑ κάθε 3μηνο - Το μέτρο αφορά 420 χιλιάδες επαγγελματίες

11:16 - 02 Αυγ 2014 | Πολιτική
Καταργείται η υποχρεωτική υποβολή δήλωσης ΦΠΑ κάθε 3μηνο - Το μέτρο αφορά 420 χιλιάδες επαγγελματίες
Aνάσα σε επαγγελματίες και κατ’ επέκταση στην αγορά και τους καταναλωτές σηματοδοτεί η βούληση του υπουργείου Οικονομικών να απαλλάξει από την υποχρέωση υποβολής δήλωης ΦΠΑ κάθε 3μηνο όσους μικροεπαγγελματίες πραγματοποιούν τζίρο 10 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

 Πρόκειται για 420 χιλιάδες υπόχρεους και το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στην επιλογή που θέτει ο… υδραυλικός «αν θέλεις να σου φτιάξω τη βρύση με απόδειξη 70, χωρίς, 50».

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις καλούνται σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση, ανάλογα με τον τύπο βιβλίων που τηρούν, να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, το 42% αυτών, περίπου 420.000 υπόχρεοι, αναμένεται να απαλλαγούν αυτής της υποχρέωσης.

 

Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας - όπως αναφέρουν τα Νέα Σαββατοκύριακο - επιλέξει από 1η Ιανουαρίου 2015 να εξαιρεθεί , όταν παρέχει τις υπηρεσίες του δεν θα χρεώνει ΦΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε, είναι αυτό του υδραυλικού, ή του ηλεκτρολόγου όπου η απόδειξη παροχής υπηρεσιών η οποία θα πρέπει να εκδοθεί δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι σταματάει η συζήτηση για την παροχή υπηρεσιών, η οποία συνοψίζεται στη φράση "50 χωρίς, 60 με απόδειξη".

 

Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, ο οποίος δεν θα επιβαρύνεται πλέον με τον ΦΠΑ, αν αγοράζει υλικά τα οποία πωλούνται από υπόκείμενο σε καθεστώς ΦΠΑ, θα πληρώνει το κόστος το προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ που κατέβαλε όμως, δεν θα μπορεί να εκπέσει. Στην πραγματικότητα θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του υποκείμενου να αποφασίσει αν τον συμφέρει να βγει ή να παραμείνει εκτός συστήματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.