ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας το "φόβητρο Σαμαρά" στη συνάντηση με τη Μέρκελ

16:41 - 17 Σεπ 2014 | Πολιτική
Ο Τσίπρας το "φόβητρο Σαμαρά" στη συνάντηση με τη Μέρκελ
Συνάντηση ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική οικονομία, με την Καγκελάριο Μέρκελ, θα έχει την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παρά τις δηλώσεις τύπου πρωτοκόλου στο Βερολίνο, ο χρόνος που επελέγη για να πραγματοποιεί η επίσκεψη και το δείπνο εργασίας ετκιμάται οτι προσφέρεται για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και κυρίως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για χαλαρωση της οικονομικής πολιτικής το οποίο θα στηριχθεί και...στις υποσχέσεις για παροχές του Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερης σημασίας για την προοπτική του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, συνάντηση με την Άνκγελα Μέρκελ, θα έχει την Τρίτη 23/9 στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το γεύμα εργασίας θα γίνει στις 13.30 και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου

 

Η ανακοίνωση για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα, έγινε στο Βερολίνο, από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Christiane Wirtz. Όπως έγινε σαφές θα συζητηθούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η εξέλιξη υλοποίησης του προγράμματος σταθεροποίησης, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς επίσης και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Αν και η επίσκεψη του κ. Σαμαρά εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της καγκελαρίου με ξένους ηγέτες, εντούτοις αρκετοί βλέπουν την ευκαιρία για τον Αντώνη Σαμαρά να θέσει εκ νέου το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται ότι η τρόικα θα εξετάσει και πάλι την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

 

Σύμφωνα με την Ντόϊτσε Βέλε οι γερμανοί αξιωματούχοι που δέχθηκαν ερωτήσεις για τη συνάντηση έδειξαν φειδώ παραπέμποντας στην κοινή συνέντευξη τύπου. Κατά την ίδια πηγή, θα πρέπει να αναμένεται ότι κ. Σαμαράς θα εκθέσει στην κ. Μέρκελ τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε εάν δεχόταν νέα σκληρά αιτήματα της τρόικας, μολονότι δεν μπορεί να αναμένει κανείς διαφοροποίηση της γνωστής στάσης που τηρεί η Καγκελάριος.

 

Ωστόσο, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει στην ατζέντα του και το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2015, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο και κατά την Ντόϊτσε Βέλε, αυτή τη λογική συμμερίζεται και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η Ντόϊτσε Βέλε, το ρευστό πολιτικό περιβάλλον μέχρι την προεδρική εκλογή είναι ένα ζήτημα που εντάσσεται σε μια συζήτηση που αφορά το μέλλον καθώς και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να αποφευχθεί μια αριστερή κυβέρνηση. Επί της ουσίας, ο κ. Σαμαράς θα προβάλει τις υποσχέσεις για παροχές του κ. Τσίπρα ώς φόβητρο για να πείσει την κυρία Μέρκελ να μειώσει την πίεση των δημοσιονομικών μέτρων στην Ελλάδα.

Επειδή ο σωστός χρόνος που θέτεις ένα θέμα, καθώς και ο τρόπος που το θέτεις, έχουν ιδιαίτερη αξία, ας εκτιμηθεί ότι μία ημέρα νωρίτερα η κυρία Μέρκελ θα έχει ιδιαίτερης σπουδαιότητας συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος κατά τον γαλλικό Τύπο πρόκειται να συζητήσει τη δυνατότητα χαλάρωσης της γερμανικής πίεσης προς τη χώρα του που είναι και το καυτό εσωτερικό πολιτικό ζήτημα για τον Φρανσουά Ολάντ.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:02 - 18 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.