ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βλέπει παγίδες σκοπιμοτήτων στην πορεία εξόδου από το μνημόνιο το Μαξίμου

15:05 - 01 Οκτ 2014 | Πολιτική
Βλέπει παγίδες σκοπιμοτήτων στην πορεία εξόδου από το μνημόνιο το Μαξίμου
Ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μη λήψης των υπολοίπων δόσεων του δανείου από την τρόικα. «Μπορεί να μην χρειαστούμε το υπόλοιπο των χρημάτων της συμφωνίας που υπάρχει» αναφέρει υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή, η οποία τονίζει ότι υπάρχουν από κάποιους σκοπιμότητες που δημιουργούν κλίμα για μη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα χρηματοδότησης. «Πολλοί εντός Ελλάδος και λίγοι εκτός δεν θέλουν να βγούμε από το Μνημόνιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με προφανή στόχο το ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι στόχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι να απαξιωθεί η προσπάθεια εξόδου στις αγορές και ανάδειξης ενός νέου εθνικού σχεδίου. Στο βάθος διαβλέπουν προσπάθεια να υπονομεύσουν όλη τη συνολική προσπάθεια να αξιοποιηθούν για το χρηματοδοτικό κενό των χρημάτων του ΤΧΣ.

Παράλληλα δείχνουν ότι και κάποιοι στο εξωτερικό έχουν συμφέρον η χώρα να μη εξέλθει του μνημονίου ή να συντηρείται αυτή η συζήτηση. Άλλωστε κάτι τέτοιο δυσχεραίνει το παζάρι εξόδου στις αγορές, που είναι κομβικής σημασίας για τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων η κυβέρνηση προσπαθεί να διευρύνει τη γκάμα αγοραστών των Ελληνικών ομολόγων, ώστε να αποκτήσει περισσότερο βάθος η αγορά που σήμερα παραμένει ρηχή. Στόχευση μάλιστα είναι να κατευθυνθούν οι κινήσεις αγοραπωλησιών στην ΗΔΑΤ από το Trading. « Δεν μας ανησυχούν οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου. Όταν είναι ρηχές οι αγορές (μικρός τζίρος) εύκολα οι τιμές ανεβαίνουν. Ένα fund ήθελε να μειώσει τη θέση του στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι να φέρουμε κι άλλους αγοραστές του ελληνικού χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή του υπουργείου. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκτίναξη τοy spread γίνεται λόγω λήξης τριμήνου και αντίστοιχης κίνησης  ισοστάθμισης ρίσκου (derisking).

 

Γιώργος Αλεξάκης


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.