ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απολύτως βιώσιμο το χρέος, υποστηρίζει ο Ευ. Βενιζέλος

15:57 - 20 Οκτ 2014 | Πολιτική
Απολύτως βιώσιμο το χρέος, υποστηρίζει ο Ευ. Βενιζέλος
Απολύτως εξυπηρετήσιμο και διαχρονικά βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος, όπως τονίζει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι «οι ειλημμένες αποφάσεις του Eurogroup του Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2012, εμπεριέχουν, ουσιαστικά, μηχανισμό περαιτέρω μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκτός από το ήδη συντελεσθέν «κούρεμα» ύψους 180 δισ. ευρώ (80% ΑΕΠ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, με την αναδιάρθρωση που συνετελέσθη (εντυπωσιακή αύξηση της μέσης διάρκειας σε 16,5 έτη- 2,5 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διάρκειας χρέους- εντυπωσιακή μείωση του μέσου επιτοκίου σε 2,1%, περίοδος χάριτος κλπ), το ελληνικό χρέος κατέστη:

α) απολύτως εξυπηρετήσιμο με ετήσιο κόστος μικρότερο κατά περίπου 60% από ό,τι πριν την αναδιάρθρωση. 

β) διαχρονικά βιώσιμο σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup (βλ. σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του EFSM/ESM κ. Κ. Ρέγκλινγκ)».


Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, καταγγέλλοντας ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε ψηφοφορία που έγινε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των χρεοκοπημένων κρατών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.