ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ληξιπρόθεσμα και "κόκκινα" δάνεια επί τάπητος στο Μαξίμου

15:39 - 22 Οκτ 2014 | Πολιτική
Ληξιπρόθεσμα και "κόκκινα" δάνεια επί τάπητος στο Μαξίμου
Συνάντηση θα έχουν την Τετάρτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες καθώς και οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.
Η συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη για τις 6 μ.μ., θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.


Οι εξελίξεις στην οικονομία, οι εκκρεμότητες εν όψει της έλευσης της τρόικας, πιθανότατα τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ανάπτυξη την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.


Επί τάπητος θα τεθεί, το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, στα οποία άμεσα πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.


Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο να έχουν αγγίξει τα 70 δις. ευρώ, ο Αντώνης Σαμαράς , έδωσε την Τρίτη σαφή εντολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίγκα Χαρδούβελη, να κλείσει, όσο πιο σύντομα γίνεται, το θέμα της ρύθμισης των οφειλών.


Η κυβέρνηση ψάχνει την χρυσή τομή καθώς η τρόικα επιμένει πως η ρύθμιση πρέπει να είναι συνολική (για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και κόκκινα δάνεια) και όχι αποσπασματική.


Σύμφωνα δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση επείγεται να έρθει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους της τριμερούς γι’ αυτό και δεν θα περιμένει την έλευσή τους στην Αθήνα.


Με βάση τις ίδιες πληροφορίες υπήρξαν ήδη τηλεδιασκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων με κυβερνητικά στελέχη και αποφασίσθηκαν αλλαγές στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να φέρει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή.


Οι αλλαγές αυτές αφορούν στα εξής:

  1. Εξαιρούνται από τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ και για τους οποίους το Δημόσιο θα εκκινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων- πλειστηριασμών).
  2. Θα μειωθούν οι προσαυξήσεις έως 20% σε όσους οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, προκειμένου να αποτραπεί η μεταφορά οφειλετών στο νέο καθεστώς.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.