ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Α. Σαμαράς: Η Ε.Ε. αλλάζει και στρέφεται στην ανάπτυξη

21:01 - 24 Οκτ 2014 | Πολιτική
Α. Σαμαράς: Η Ε.Ε. αλλάζει και στρέφεται στην ανάπτυξη
Στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έμφαση στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε μία ευρύτερη οικονομική πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη την αύξηση της ζήτησης, κατέγραψε στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής,  ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είναι πλέον σαφές ότι τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά εργαλεία θα λαμβάνουν υπόψη τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές. «Δεν θα λέμε μόνο μειώστε τα ελλείμματα, αλλά θα λένε σε κάποιες άλλες χώρες, όπως τη Γερμανία, αυξήστε τη ζήτησή σας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Γιούνκερ, για πρόσθετη χρηματοδότηση 300 δισ. ευρώ για επενδύσεις την περίοδο 2015-2017, ωστόσο σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη απειλείται από διάφορα πολιτικά γεγονότα και εξωγενείς παράγοντες, όπως η κρίση στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Ρωσία και ο Έμπολα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα έχει αρχίσει, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.

«Συζητήσεις γίνονται συνεχώς και δεν πρέπει αυτό να εκπλήσσει κανέναν. Συναντήθηκα και με τον Ντράγκι και με τον πρόεδρο της Γαλλίας και άλλων χωρών. Δεν αποτελεί είδηση. Είναι λάθος οι επαφές μου να αποτελούν αφετηρία για εξαγωγή συμπερασμάτων» υπογράμμισε.

Παράλληλα περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική πλευρά και τι ακριβώς σημαίνει σύνεση, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ «αναπτυξιακή δυσανεξία» υπάρχει και σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπως στη Βραζιλία και την Κίνα.

«Άρα, επιβάλλεται μεγαλύτερη προσοχή. Η χώρα μας χρειάζεται μια αίσθηση ασφάλειας ιδίως στα πρώτα της βήματα. Όλα αυτά είναι ένα πλαίσιο συζήτησης. Ακόμα δεν έχει υπάρξει κατάληξη της διαπραγμάτευσης» τόνισε.

Γι’ αυτό το λόγο ζήτησε «κοινό μέτωπο» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, και χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό και ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό μία ελάχιστη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αυτή η έλλειψη συναίνεσης «δεν επιτρέπει να εμφανιστεί η Ελλάδα με μία ενωμένη γροθιά».

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι άσχετα από το τι θα πράξει η Αντιπολίτευση, «εμείς θα το κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από το τούνελ. Καλώ τους πάντες σε αυτή τη διαδικασία συναίνεσης. Αλλά όπως λέει και ο λαός μας, όπως στρώσεις θα κοιμηθείς».


Τέλος, σε ερώτηση για την πορεία της αξιολόγησης, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να γίνει αυτό που γινόταν στο παρελθόν, όταν η όλη διαδικασία κρατούσε μήνες. «Πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο και θα τελειώσει τον Δεκέμβριο» κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.