ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΟΖ και εθνικά ζητήματα «φτιάχνουν» κλίμα συναίνεσης

21:52 - 29 Οκτ 2014 | Πολιτική
ΑΟΖ και εθνικά ζητήματα «φτιάχνουν» κλίμα συναίνεσης
Τα εθνικά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν παράλληλα με αυτά της οικονομίας το Νοέμβρη καθώς η κλιμάκωση της έντασης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η επικείμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου τα φέρνει και πάλι στο προσκήνιο.

Ήδη μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας θα πλέουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, είπε ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας. Η φρεγάτα, πρόσθεσε, αποστέλλεται στην περιοχή στο πλαίσιο της UNIFIL και το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα την Πέμπτη ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αν. Κυπριανού σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής για το θέμα της ΑΟΖ και του Κυπριακού. Ήδη με τα μηνύματά της με αφορμή την 28η Οκτωβρίου η πολιτική ηγεσία έχει βάλει μια ελάχιστη βάση συνεννόησης. Το ζητούμενο είναι το πότε θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής αλλά και ενδεχόμενα εάν θα γίνει συνάντηση πολιτικών αρχηγών.

Σημάδια διακομματικής συνεργασίας

Ήδη το στίγμα δίνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. κατά την αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε με τους στρατιωτικούς συντάκτες στο Πεντάγωνο. Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν πρόκειται να μείνει ακέφαλο ούτε λεπτό, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι όταν θα αποχωρήσει από το υπουργείο δεν θα αφήσει την παραμικρή εκκρεμότητα στον διάδοχό του.


Αρνήθηκε πάντως επίμονα ακόμη και να περιγράψει ποιος θα είναι αυτός, παρά τις επίμονες ερωτήσεις. Σημειώνεται ότι στην συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει κι αυτός σημάδια ότι είναι ανοικτός σε συνεργασίες ενώ πρόσφατα επί 2 ½ ώρες ενημερώθηκε από τον απερχόμενο υπουργό και τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ.

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου

Στο μεταξύ σε κοινή συνέντευξη τύπου, μετά τη σημερινή Τριμερή συνάντηση, στη Λευκωσία, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου έδωσε το στίγμα της συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου κι Αιγύπτου τονίστηκε ότι «η επικείμενη σε λίγες ημέρες πρώτη Τριμερής Συνάντηση Κορυφής, στο Κάιρο, στέλνει ένα μήνυμα πολιτικής αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής»

Σε κοινό μάλιστα ανακοινωθέν μετά την τριμερή συνάντηση της Λευκωσίας όπου συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Hassan Shoukry και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης αναδεικνύεται η χρησιμότητα της συνεργασίας αυτής; «Πρόκειται για τη συνεργασία ανάμεσα στην Αίγυπτο, που είναι η χώρα-κλειδί για όλες τις εξελίξεις, τις θετικές εξελίξεις, στην περιοχή λόγω του μεγέθους της, της ιστορίας της και των δυνατοτήτων που έχει να ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στον ευρύτερο Αραβικό κόσμο. Και δύο χώρες, την Ελλάδα και την Κύπρο, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ που είναι χώρες μεσογειακές, που είναι χώρες πολύ κοντά στην περιοχή της κρίσης, πολύ κοντά στην νότια γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να σχηματίσουμε ένα τρίγωνο με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, στις τρεις χώρες, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεσογειακή συνεργασία γενικότερα» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως τονίζεται η Τριμερής αυτή συνεργασία δεν έχει κανέναν αρνητικό ή επιθετικό χαρακτήρα απέναντι σε οποιοδήποτε άλλον γείτονα.
Εκτός όμως από τα μεγάλα θέματα διεθνοπολιτικού χαρακτήρα, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχουν και οι οικονομικές διαστάσεις συνεργασίας.

«Υπογράψαμε το σημερινό κείμενο για την τουριστική συνεργασία, συζητήσαμε εις βάθος για την ενεργειακή πολιτική, συζητήσαμε εις βάθος για θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Νομίζω ότι ήταν για μας μία εξαιρετική ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε την αλληλοενημέρωσή μας σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή και να προετοιμάσουμε πρωτοβουλίες και θέσεις που θα αναπτύξουμε σε κρίσιμα διεθνή fora με στόχο πάντα, όπως είπα και στην αρχή, τη συμβολή στην υπέρβαση των κρίσεων, στην αποκατάσταση της σταθερότητας, στην προστασία της ειρήνης και στην αποφυγή της κλιμάκωσης, προς όφελος όλων των λαών και όλων των εθνών της περιοχής».


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.