ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι δανειστές εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους μοχλούς πίεσης, αναφέρει ο Χαρδούβελης

14:04 - 30 Οκτ 2014 | Πολιτική
Οι δανειστές εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους μοχλούς πίεσης, αναφέρει ο Χαρδούβελης
Στους φόβους των πιστωτών για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς του μνημονίου, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και στην αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από τον ελληνικό λαό, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι το αντικείμενο της συζήτησης που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του ήταν η μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας. Παρότι δεν συζητήθηκε η αξιολόγηση της τρόικας, έγινε μια αναδρομή στην πορεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, από τότε που έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Ο κ. Χαρδούβελης εστίασε την προσοχή του συνομιλητή του στο ζήτημα της αποδοχής των μεταρρυθμίσεων από τον ελληνικό λαό. Μπορεί κανείς να τις ξεκινήσει, υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης, αλλά για να έχουν συνέχεια θα πρέπει να γίνουν «κτήμα» του.

 

«Θα γίνουν κτήμα, εάν ο κόσμος δει λεφτά στην τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα αίσιο τέλος. Θα συνδέσει την πορεία αυτή και τις μεταρρυθμίσεις με το αίσιο τέλος και το γεγονός ότι η χώρα αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται. Και σιγά σιγά θα θέλει να φτιάξει το κράτος του, να φτιάξει τους θεσμούς. Θα θέλει να βλέπει την εφορία να λειτουργεί, θα θέλει να βλέπει τη δικαστική εξουσία να απονέμει δικαιοσύνη γρήγορα, θα θέλει να βλέπει διαφάνεια, να πάψει να υπάρχει το μπαξίσι στις υπηρεσίες, να δουλεύει σωστά το δημόσιο. Όλα αυτά όλοι τα θέλουμε αλλά ποτέ δεν τα προσπαθήσαμε να τα καταφέρουμε. Τώρα σιγά σιγά τα καταφέρνουμε», σχολίασε ο κ. Χαρδούβελης.

 

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, «μόνο όταν οι Έλληνες πολίτες πουν οι ίδιοι ότι θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις, τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα παρθούν πίσω, ότι δεν θα επανέρθουμε στα προηγούμενα».

 

Ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε ότι δεν τέθηκε θέμα στη συζήτηση για τρίτο πακέτο. Ωστόσο, στη συζήτηση τέθηκαν ως θέμα και οι φόβοι των πιστωτών ότι σε περίπτωση που αποδεχτούν την ελληνική πρόταση αυξάνεται ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις. Στον φόβο αυτό των δανειστών, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι υπάρχει μια σειρά από μοχλούς πίεσης που αντικειμενικά θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των πιστωτών. Ένας από αυτούς αφορά τα κέρδη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από έσοδα του προγράμματος ”Securities Markets Programme” της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

 

«Είναι αρκετά δισεκατομμύρια, είναι πάνω από 6 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Για αυτά μπορούν να πουν: αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις δεν σου τα δίνουμε. Άρα είναι ένας μοχλός πίεσης. Υπάρχουν και αντίστοιχοι μοχλοί πίεσης. Έναν από αυτούς ανέφερα στον κ. Σόιμπλε. Δεν θα ήθελα να πω τις λεπτομέρειες επειδή δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί ευρέως», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

 

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στον ομόλογό του και το ζήτημα των ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος.

 

Στην ερώτηση της Deutsche Welle αν ο κ. Σόιμπλε έδειξε κατανόηση για αυτό το ελληνικό αίτημα ο κ. Χαρδούβελης απάντησε: «Φυσικά και θέλει να βοηθήσει. Κατάλαβε και αυτός, πιστεύω, του το ανέφερα, ότι και η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και τελειώνει επιτυχώς, θέλει μια επιβράβευση για την όλη προσπάθεια».

 

«Και οι πιστωτές μας και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους. Εάν κλείσει το θέμα του χρέους και δεν υπάρξει αβεβαιότητα, εγώ πιστεύω ότι και τα σπρεντ, τα επιτόκια που πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά, θα μειωθούν», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.