ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Επιχειρεί «Φινλανδοποίηση» στην ΑΟΖ του Καστελλόριζου

00:50 - 01 Νοε 2014 | Πολιτική
Τουρκία: Επιχειρεί «Φινλανδοποίηση» στην ΑΟΖ του Καστελλόριζου
Τα εθνικά θέματα και ειδικά η σχέσεις με την Τουρκία και η χάραξη της ΑΟΖ με Κυπριακή Δημοκρατία και Αίγυπτο αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας. Ήδη οι συναντήσεις που θα γίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του ΠτΔ Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλα και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα έχουν μεταξύ άλλων στο μενού τους και τα εθνικά ζητήματα.

Άλλωστε το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κύπρο στις 7/11 και μετέπειτα στην Αίγυπτο το τέλος του μήνα αποκτούν στρατηγική βαρύτητα. Κι αυτό λόγω της προσπάθειας της Τουρκίας να επαναλάβει το μοντέλο των Ιμίων στην θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελορίζου και εκεί που συναντώνται, εφόσον χαραχθούν, τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Αιγύπτου και Ελλάδος. Η ευρύτερη περιοχή, όπου βρήκε θάνατο πριν χρόνια ο ηρωικός Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης αποτελεί τον κύριο στόχο της Άγκυρας.

Επιδιώκει ξεκάθαρα να διαμορφώσει «γκρίζες ζώνες» ώστε να διεκδικήσει μερίδιο από τα διαφαινόμενα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής.

Για προσπάθεια «Φινλανδοποίησης» της περιοχής έκανε λόγο ο  Θεόδωρος Τσακίρης, Επίκ. Καθηγητής Γεωπολιτικής & Υδρογονανθράκων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μιλώντας στο συνέδριο Capital vision 2014. Ο ίδιος επεσήμανε της ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών δημιουργίας τερματικού σταθμού LNG στην Κύπρο ως τη μοναδική ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στην προσπάθεια της Άγκυρας να κυριαρχήσει γεωπολιτικά στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι  με αιχμή πάντως τις τελευταίες προκλήσεις, πηγές από την Κυπριακή Δημοκρατία μιλώντας στο Reporter κάνουν λόγο για χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής, αλλά και προώθηση της διαδικασίας χάραξης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Κύπρο. «Είναι αναγκαίο να από κοινού Αθήνα και Λευκωσία να δουν πώς θα θωρακίσουν τη θέση τους» είχε τονίσει πρόσφατα στο Reporter ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης.


Μανιάτης: Σημαντικό το ταξίδι στις ΗΠΑ



«Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο είναι έξω από το Διεθνές Δίκαιο και πρέπει να σας πω ότι πέρα από τα συμπεράσματα της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, η λήψη αποφάσεων της τριμερούς θα αναδείξει κάτι που θεωρώ σημαντικό: την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν είναι ανεκτό να καταπατώνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ και η κυριαρχία της στα χωρικά ύδατα και να θέλει ταυτόχρονα η Τουρκία να έχουν συνέχεια οι συνομιλίες της για συνεργασία με την ΕΕ. Πρέπει να αναγνωρίσει τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που θα το στείλω και από την Ουάσιγκτον και στη συνέχεια από την Νέα Υόρκη» ανέφερε μιλώντας στον ΑΛΦΑ ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναχωρεί για τις ΗΠΑ σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ταξίδι.

«Ήδη έχουμε δεχτεί επισκέψεις από τουλάχιστον τέσσερις πετρελαϊκούς κολοσσούς στο data room. Οι επισκέψεις μεσαίων και μεγάλων εταιριών συνεχίζονται στο Υπουργείο. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί εδώ και περίπου δύο μήνες και συνεχίζεται αμείωτο. Επιδιώκουμε να το κρατήσουμε σε υψηλό βαθμό, γι’ αυτό πρέπει να σας πω μάλιστα ότι πριν από ένα μήνα περίπου κάλεσα στο Υπουργείο τους πρέσβεις όλων των χωρών που έχουν πετρελαϊκές εταιρίες και τους παρουσίασα τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα και τους ζήτησα ασφαλώς να μεταφέρουν στις πρωτεύουσες τους την πρόσκληση αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον μεγάλο διαγωνισμό, για να έρθουν να επενδύσουν. Κινούμαστε δηλαδή σε πολλαπλά επίπεδα. Στις ΗΠΑ προφανώς είναι η καρδιά των πετρελαϊκών εταιριών και έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον» ανέφερε.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.