ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προεδρικό Μέγαρο: Επί τάπητος συμβούλιο αρχηγών;

01:01 - 03 Νοε 2014 | Πολιτική
Προεδρικό Μέγαρο: Επί τάπητος συμβούλιο αρχηγών;
Στο Προεδρικό Μέγαρο κτυπά ο πολιτικός σφυγμός καθώς τη Δευτέρα συναντώνται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, διαδοχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρωθυπουργός, για να εκθέσουν στον κ. Παπούλια τις απόψεις τους για τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στο φόντο του αιτήματος του Φώτη Κουβέλη για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο η αβεβαιότητα στις αγορές και η πίεση πολλών οικονομικών παραγόντων για «ξεκαθάρισμα» του τοπίου έχει φέρει μπροστά και πάλι τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν ως απόρροια αυτών για πρόωση προσφυγή στις κάλπες. Η κυβέρνηση πάντως τονίζει σε όλους τους τόνους παρά τις έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της 4ετίας. Βέβαια η δήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δε θα συναινέσει σε εκλογή ΠτΔ σε συνδυασμό με την «αριθμητική των βουλευτών» οδηγεί πολλούς στο να θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου οι εκλογές.

Πάντως στο φόντο της πόλωσης αλλά με δεδομένη την πίεση στα εθνικά μέτωπα και τις επικείμενες εξελίξεις στην ΑΟΖ δεν αποκλείεται συμφωνία για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ προκειμένου να χαραχθεί μια εθνική συναινετική γραμμή απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις, αλλά και ενόψει της άφιξης της τρόικας.

Πάντως το κλίμα ανάμεσα σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου τροφοδοτεί την πόλωση. Τελευταία επιδόθηκαν σε έναν αγώνα εντυπώσεων για το ποιος θα δει πρώτος η τελευταίος τον Κάρολο Παπούλια προκαλώντας εκνευρισμό στην Ηρώδου Αττικού. Ωστόσο με δηλώσεις στελεχών το τελευταίο 48ωρο, ο διαγκωνισμός εστιάζεται στο ποιος θέλει περισσότερο την εθνική συννενόηση…

Η ατζέντα των εθνικών ζητημάτων

Στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να τον ενημερώσει για όλες τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις (stress test – μεταρρυθμίσεις – έξοδος από το μνημόνιο) αλλά και για τα εθνικά θέματα με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή (7/11) και το Σάββατο στο Κάιρο(8/11) μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη γα την υπογραφή οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του αναμένεται να θέσει υπόψη του κ. Παπούλια τις απόψεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα τρέχοντα θέματα και κυρίως την πρόταση του για την διάθεση των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα της κρίσης όπως όπως τα κόκκινα δάνεια και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Βέβαιο θεωρείται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τονίσει στον ΠτΔ την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή εντολή προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους δανειστές το μείζον θέμα, την μείωση του ελληνικού χρέους.
Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.