ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Γρίφος" η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

18:48 - 11 Νοε 2014 | Πολιτική
"Γρίφος" η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα
Παιχνίδι δηλώσεων, για το πότε, αν και υπό ποιους όρους θα επιστρέψει στην Αθήνα, η τρόικα, παίζεται τις τελευταίες ώρες.

Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι διφορούμενα, ενώ την ίδια ώρα στην Αθήνα, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκείμενου να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα, της αξιολόγησης του προγράμματος.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, ανέφερε πως δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας και πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν μόλις υπάρξει πρόοδος σε κάποια θέματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως η τρόικα αναμένει εντός της εβδομάδας τις απαντήσεις των ελληνικών αρχών σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί και αμέσως μετά οι επικεφαλής της προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει θετικά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος του έτους, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της. Σημείωσε δε ότι ο χρόνος πιέζει και ότι ως το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις του Eurogroup – στα τέλη Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν «ανοιχτά», ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα» από την πλευρά των κρατών - μελών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της εφαρμογής ορισμένων θεμάτων στο 2015.
Στόχος είναι η εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα. 

Μεταξύ των καυτών θεμάτων, που η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει προκειμένου να οι εκπρόσωποι των δανειστών να πάρουν το αεροπλάνο για Αθήνα, περιλαμβάνεται η διευθέτηση των κόκκινων δανείων, το δημοσιονομικό κενό και εν γένει ο προϋπολογισμός του 2015, η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Η λίστα όμως δεν σταματά εδώ με την τρόικα να ζητά παρεμβάσεις και στα εργασιακά στο Ασφαλιστικό, στο μισθολόγιο του Δημοσίου, αγνοώντας τις εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για αναβολή της συζήτησης και της αντιμετώπισης αυτών των -ευαίσθητων και υψηλού πολιτικού κόστους- θεμάτων στο μέλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:54 - 11 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.