ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το δημοσιονομικό κενό κρατά την τρόικα μακριά παρά την συμφωνία σε 16 από τα 19 σημεία

23:59 - 20 Νοε 2014 | Πολιτική
Το δημοσιονομικό κενό κρατά την τρόικα μακριά παρά την συμφωνία σε 16 από τα 19 σημεία
Χωρίς αποτέλεσμα για τον ορισμό ημερομηνίας επιστροφής της τρόικας έληξε η τετράωρη τηλεδιάσκεψη μετά τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Αποτέλεσμα η κατάθεση χωρίς τη συγκατάθεση της τρόικας του Προϋπολογισμού. Σε σκληρό παζάρι μεταξύ των συμμετεχόντων στην τρόικα εξελίσσεται το θρίλερ με την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ προσπάθησαν να βρουν κοινό βηματισμό καθυστερώντας για τρεις ώρες την έναρξη της τηλεδιάσκεψης με την ελληνική κυβέρνηση.

 

Το δημοσιονομικό κενό αποτελεί το βασικό αγκάθι, που κρατά την τρόικα μακριά, παρά το γεγονός ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος στα περισσότερα σημεία διαπραγμάτευσης. Όπως ανέφερε νωρίτερα το Reporter οι δύο πλευρές είναι κοντά, ωστόσο οι ενστάσεις του ΔΝΤ οδηγούν σε παράταση της αγωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα έχει πει «ναι» στα 16 από τα 19 σημεία και ανοιχτά θέματα που υπάρχουν, αλλά επιμένει στις «κόκκινες» γραμμές και όπως φαίνεται είναι ανυποχώρητη.

 

Πάντως, σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης το υψηλόβαθμο στέλεχος υ υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως «συμφωνήσαμε σε πολλά», ενώ  πρόσθεσε ότι το ορόσημο «παραμένει η 8η Δεκεμβρίου». Έτσι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγραφεί οι ενστάσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, που εν πολλοίς υπαγορεύονται από την κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οδήγησαν σε αδυναμία συμφωνίας για την επιστροφή της τρόικας μετά την 4ωρη τηλεδιάσκεψη που έληξε στις 3 τα χαράματα της Παρασκευής. Αναπόδραστα ο προϋπολογισμός κατατίθεται σήμερα χωρίς την απόλυτη συγκατάθεση της τρόικας, αλλά με περιθώρια ακόμα…

 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών «η τρόικα εμμένει στην θέση της για το δημοσιονομικό κενό». «Εξακολουθεί να υπάρχει θέμα» είπε σημειώνοντας ότι η κατά πάγια σκληρή τακτική των δανειστών φάνηκε και από το γεγονός ότι δεν δέχτηκαν τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου. «Η  τρόικα φαίνεται να δέχεται κάποια από τα ελληνικά επιχειρήματα, αλλά επιμένει στη θέση της που απέχει κατά πολύ από εκείνη της Αθήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο σύμφωνα με το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, αφού όπως τόνισε με νόημα «θεωρούμε ότι εμείς έχουμε δίκιο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. «Εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια» και συμπλήρωσε ότι «Και με αυτήν τη θέση θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός».

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν ετέθη θέμα παράτασης του υφιστάμενου Προγράμματος για 6 ή 12 μήνες τόνισε ότι «δεν συζητήθηκε καθόλου το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος», λέγοντας ότι «προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση λέει ΟΧΙ:

- Στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

- Στην ένταξη βασικών καταναλωτικών προϊόντων στην υψηλότερη κατηγορία ΦΠΑ (στο 23% από 13% σήμερα)

- Στις ομαδικές απολύσεις

- Σε μείωση συντάξεων

 

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν εκτός του οικονομικού επιτελείου και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Το ζητούμενο είναι για την ελληνική πλευρά η επιστροφή και η συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ή έστω λίγο αργότερα, ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο χρόνος τελειώνει στις 19 Δεκεμβρίου που σταματά τις εργασίες της η Γερμανική Βουλή. Έως τότε θα πρέπει -όπως και άλλα κοινοβούλια κρατών της ευρωζώνης- να εγκρίνει το νέο «σχήμα» ή έστω ένα «μεταβατικό» καθεστώς που θα ακολουθήσει η Ελλάδα το 2015.

 

Πάντως κύκλοι της Ελληνικής κυβέρνησης διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση άμεσα κι ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της τρόικας, καθώς ειδικά με την Ευρωπαϊκή πλευρά της τριμερούς τα έχει «βρει». Άλλωστε όλοι επιθυμούν να αρθεί το αδιέξοδο μια και μια παράταση της αβεβαιότητας δεν βοηθά κανέναν. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να είναι θέμα ολίγου διαστήματος η εξεύρεση λύσης.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η κυβέρνηση λέει ναι στις  αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, τη δυνατότητα "λόκ άουτ" στις επιχειρήσεις, τις ενοποιήσεις των ταμείων με πρώτα τα επικουρικά, τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση με περαιτέρω ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας εσόδων, τη μεταφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών εντός του 2015 και τη μεταφορά του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) επίσης στο υπουργείο Οικονομικών εντός του 2016, τις αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:26 - 21 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.