ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτο τεστ για την εκλογή Πρόεδρου

16:46 - 17 Δεκ 2014 | Πολιτική
Πρώτο τεστ για την εκλογή Πρόεδρου
Σε χαμηλούς τόνους κινούνται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Τα στρατόπεδα περιχαρακώνονται και μετρούν τους ψήφους, για να δουν αν βγαίνει στην τρίτη ψηφοφορία ο υποψήφιος Σταύρος Δήμας.

Το πρωί ο Πρωθυπουργός με δήλωσή του, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης  και απέστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία».


Αφήνοντας απ’ έξω την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, ο Πρωθυπουργός λίγε ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία  απευθύνθηκε βασικά στους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές, τονίζοντας ότι «η θετική ψήφος των βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της κυβέρνησης, αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας».


Μάλιστα συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, για να χαράξουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν μετά την πρώτη ψηφοφορία. Σύμφωνα με την πολιτική αριθμητική, το Μαξίμου αναμένει 160 με 165 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα, νούμερο που όπως πιστεύουν είναι ικανό να διευρυνθεί μέχρι την Τρίτη ψηφοφορία. 

 

Την ανάγκη συναίνεσης πρότεινε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψηφοφορίας για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας.

Ωστόσο μια φράση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε διάφορες ερμηνείες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφού σημείωσε την ανάγκη να εκλεγεί συναινετικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε « μετά ανάλογα με τις συνθήκες βλέπουμε πως θα πορευτεί η χώρα». 


Στο παιχνίδι της συναίνεσης και της πολιτικής συνεννόησης, μπήκε και  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει - έστω και τώρα-  πρόσωπο - υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση πολύ σοβαρά θα το δεχόταν να το συζητήσει.


Επιπλέον τόνισε ότι με τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται στα διεθνή κέντρα μια ανησυχία ότι η κυβέρνηση αυτή που πιθανόν θα έρθει, σκοπεύει να συγκρουστεί με την Ευρώπη και αυτό πολλαπλασιάζει την αβεβαιότητα.


Η κυβέρνηση κινείται με στόχο την αποφυγή πρόωρων εκλογών, ώστε να μπορέσει να κερδίσει το χρόνο για να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και την συμφωνία για την επόμενη ημέρα από την λήξη του υφιστάμενου προγράμματος.


Την ίδια ώρα τα διεθνή μέσα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, προειδοποιώντας για την οικονομική αβεβαιότητα που μπορεί να προκύψει για την Ελλάδα, σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας.


Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, προς το παρόν τουλάχιστον, εμμένει στη λογική της κάλπης όσο το δυνατόν νωρίτερα, αλλά και φυλάει τα νώτα του από τις κατατοπιές,  με τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, να ζητά την γνώμη  του πρώην επικεφαλή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου για το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος και την κατάσταση των τραπεζών.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, εκτίμησε πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον αριθμό των 180 βουλευτών που απαιτούνται στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία και σχολιάζοντας το μήνυμα του πρωθυπουργικού γραφείου, ανέφερε πως «όσο και αν επιχειρεί λίγο να ουδετεροποιήσει τη διαδικασία σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, δηλαδή τη συνέχεια των μνημονιακών πολιτικών, δεν τα καταφέρνει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου».

Τα κομματικά επιτελεία πάντως υπολογίζουν ένα προς ένα τους βουλευτές. Ως σίγουρα πρέπει να θεωρούνται 161 «ναι». Στον αριθμό αυτό υπολογίζονται οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι βουλευτές Π. Μελάς, Γ. Νταβρής, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης και Κατ. Μάρκου, οι οποίοι δήλωσαν πως θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.


Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, «όχι» αναμένεται να ψηφίσουν οι: Ρ. Μακρή, Τ. Γιαταγάνα, Θ. Τζάκρη, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Μουτσινάς, Π. Τατσόπουλος, Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Β. Καπερνάρος και Μ. Μπόλαρης.


Με ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί εάν όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ θα τηρήσουν την κομματική γραμμή να μην στηρίξουν την εκλογή προέδρου. Ο Ν.Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) πάντως ξεκαθάρισε ότι και στις τρεις ψηφοφορίες θα ψηφίσει «παρών».


Τέλος, στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν στη σημερινή ψηφοφορία να δηλώσουν «παρών» τουλάχιστον 121 βουλευτές -αριθμός που εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο προς τις πρόωρες εκλογές.


Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 19:00 χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή. Για την εκλογή Προέδρου στην πρώτη και στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία απαιτούνται 180. 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:43 - 17 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.