ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άγονη η πρώτη κάλπη. Απογοήτευση και αιχμές για τους χειρισμούς του Μαξίμου

01:00 - 18 Δεκ 2014 | Πολιτική
Άγονη η πρώτη κάλπη. Απογοήτευση και αιχμές για τους χειρισμούς του Μαξίμου
Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ήταν κατά γενική ομολογία κατώτερο των προσδοκιών που έτρεφαν στα κυβερνητικά ρετιρέ.Η πρόταση για το πρόσωπο του Σταύρου Δήμα, φάνηκε ότι στην παρούσα τουλάχιστον φάση, αδυνατεί να συσπειρώσει ευρύτερες ομάδες βουλευτών, από τη δεξαμενή των Ανεξάρτητων και να διευκολύνει κομματικές μετακινήσεις, από όμορους χώρους, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για αποτέλεσμα το οποίο, σύμφωνα με μια κυρίαρχη τάση, όπως διαφαίνεται αυτές τις ώρες στο εσωτερικό της διακυβέρνησης, επιβάλλει την ανάγκη ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών- ήδη η Ντόρα Μπακογιάννη, το δήλωσε ευθέως- για την άρση του προφανούς αδιεξόδου. Πως απάντησε αυθωρεί ο πρωθυπουργός; «Πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν όσοι δεν έχουν επιλογές»…


Τα βλέμματα τώρα στρέφονται με αγωνία όπως τα ηλιοτρόπια, προς το Μαξίμου, το οποίο, σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών γαλάζιων βουλευτών, έχει την ευχέρεια- η κυρία Μπακογιάννη πρόσθεσε «ακόμα»- αλλά και την υποχρέωση κινήσεων που θα διευκολύνουν την πολιτική αποσυμφόρηση, οι οποίες ξεκινούν από την αλλαγή υποψηφίου και φθάνουν μέχρι την ανάληψη ρητών δεσμεύσεων και συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τις κάλπες. Ο έτερος κυβερνητικός εταίρος Β. Βενιζέλος, μιλώντας νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε σαφώς ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει όσες πρωτοβουλίες απαιτούνται, ώστε να μην διακινδυνευθούν οι σημερινές κατακτήσεις. Η έγνοια, των περισσότερων στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ήταν πάντως να μην χαθούν οι ευκαιρίες για συναίνεση.


Στην ψηφοφορία που προηγήθηκε, υπέρ του σημερινού υποψηφίου, τάχθηκαν 127 βουλευτές ΝΔ, 28 του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι πέντε ανεξάρτητοι, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαρριανός και Αικατερίνη Μάρκου που προέρχονται από τη ΔΗΜ.ΑΡ, ο Χρήστος Αηδόνης (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) και Γεώργιος Νταβρής από τουςς ΑΝ.ΕΛΛ.


Δύο βουλευτές που θεωρούνται «σίγουροι», οι Γ. Κουράκος και Π. Μελάς, ψήφισαν «παρόν». Ο μεν πρώτος, δήλωσε αργότερα «είχα δηλώσει ότι είμαι 80% Σ. Δήμας και 20% παρόν. Και σήμερα ψήφισα για το 20%», ενώ ο δεύτερος, είπε ότι θα υπερψηφίσει τον Πρόεδρο, υπό τις προϋποθέσεις, ότι:  α) θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού η οποία θα διαπραγματευθεί το ζήτημα του χρέους, β) θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και γ) θα προσδιοριστεί ημερομηνία εκλογών.


Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κ. Γιοβανόπουλος και Γ.  Κασσαπίδης (σ.σ: λόγω αιφνιδίου θανάτου του πατέρα του) οι οποίοι προσμετρώνται στους θετικώς διακείμενους, η Άννα Χατζησοφιά του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκαθάρισε με δήλωσή της, πως θα  ψήφιζε ‘παρόν’ και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ε. Μπούκουρας που αποφυλακίστηκε λίγες ώρες νωρίτερα και  Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.


Αμέσως μετά το αποτέλεσμα, κατηφείς πολλοί βουλευτές της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, στους πολύβουους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, όπου επανήλθε το πολιτικό ενδιαφέρον, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους. Κοινός τόπος στην κριτική των περισσότερων, είναι η άποψη πως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και ο ίδιος, παρά τα περί αντιθέτου λεχθέντα, δεν προσέγγισαν φερέγγυα και αποτελεσματικά την πλευρά των αναποφάσιστων βουλευτών, φιλοτεχνώντας ενδεχομένως μια ειδυλλιακή εικόνα.


Στον πρωθυπουργό, μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι καταλογίζουν ακαμψία που επιτείνει το αδιέξοδο, σε βαθμό, ώστε κορυφαία στελέχη να αναρωτιούνται ηχηρά στο Περιστύλιο «Θέλουμε εκλογές ή οι κάλπες έρχονται καταπάνω μας;». Η απάντηση πρώην υπουργού της ΝΔ, ήταν καταλυτική και ο στόχος διακριτός, όταν συνόψισε «όποιος από την Κεντροδεξιά θέλει αυτήν τη στιγμή εκλογές, είναι τουλάχιστον ανόητος!». Το σενάριο της πρόσκαιρης εγκατάλειψης της εξουσίας και της «Αριστερής παρένθεσης», επανήλθε δυναμικά από το βράδυ της Τετάρτης στον αφρό, την ώρα που στις μετέωρες Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκινούσαν τα ομαδικά δείπνα και οι επαφές στα περιφερειακά στέκια, όπου συνηθίζουν να συγκεντρώνονται τα «αναλώσιμα στελέχη», μετά από κάθε κρίσιμη μάχη. 


Αφετέρου, είναι εντυπωσιακή η ομάδα βουλευτών και όχι μόνο της «καραμανλικής» πτέρυγας οι οποίοι, μολονότι αποκλείουν το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό, εντούτοις συμφωνούν ανήσυχοι στην ανάγκη να αναληφθούν γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες που «θα ανοίξουν» το παιχνίδι, προκειμένου να αποφευχθούν οι βέβαιες, όπως προβάλλουν σήμερα εκλογές.


Οι πολιτικές εξελίξεις αποκτούν καταιγιστικό ρυθμό, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της συγκυβέρνησης, η αδέσποτη ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών, περιμένει ένα λυτρωτικό σήμα από το Μαξίμου το οποίο θα τους προσφέρει κάποια πειστική δικαιολογία προκειμένου να αλλάξουν τη στάση τους. Είναι φυσικό, ότι η πίεση προς την πλευρά τους, όπως και προς την πλευρά των ΑΝ.ΕΛΛ και της ΔΗΜ.ΑΡ που εμφανίζουν ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις, θα ενταθεί τις προσεχείς ημέρες και αναμένεται να κορυφωθεί στην πορεία προς την δεύτερη και κυρίως στην τρίτη κάλπη, με ασφαλή σύμμαχο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που πρυτανεύει σε ανάλογες περιστάσεις.


Δεν είναι τυχαίο, ότι στο κλίμα της πολιτικής ρευστότητας, έγινε γνωστό ότι την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε,  ο Π. Καμμένος θα συναντηθεί με τον επίτιμο Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος προσερχόμενος στη Βουλή, επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, όμως πυκνώνουν επίμονα οι πληροφορίες από το κόμμα του, σύμφωνα με τις οποίες βουλευτές, αναζητούν τρόπους να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές.


Υπό τις συνθήκες αυτές, στις οποίες οι ανεξάρτητοι, όπως εξομολογούνται, αισθάνονται στην μέγγενη των αμφίδρομων πιέσεων που δέχονται από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση των «Οκτώ» βουλευτών από τη ΔΗΜ.ΑΡ και ανεξάρτητους, για εκλογή Προέδρου, ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και ορισμό ημερομηνίας εκλογών, η οποία έχει αρκετά συγγενή στοιχεία με την πρόταση που κατέθεσε δημόσια ο Γ. Παπανδρέου.


Και τίποτε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναληφθεί μια θεσμικού χαρακτήρα πρωτοβουλία είτε από κάποια συγκροτημένη Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία θα προσθέσει νέα δυναμική στο υπάρχον σκηνικό. Τις επόμενες ώρες, αρχίζει ένας μαραθώνιος επαφών και διαβουλεύσεων κι όλα δείχνουν ότι ο δρόμος μέχρι να βγει λευκός καπνός από την στέγη του Κοινοβουλίου, θα είναι μακρύς.

 


Γιώργος Χατζηδημητρίου - Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 00:12 - 18 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.