ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άγριο παζάρι και κινήσεις τακτικής

01:10 - 22 Δεκ 2014 | Πολιτική
Άγριο παζάρι και κινήσεις τακτικής
Σε σκηνικό σκληρού πόκερ παραπέμπει η διαδικασία εκλογής ΠτΔ, με τις ξένες αγορές να έχουν τα μάτια στραμμένα στο σκληρό παιχνίδι εξουσίας που «παίζεται» στην Αθήνα.

 

Ήδη, το τελευταίο διάστημα έστειλαν ευσχήμως τα μηνύματά τους στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι χειρισμοί που παρέπεμπαν σε εκβιαστική προσφυγή στις κάλπες δεν ήταν πολύ καλοδοχούμενοι όπως άλλωστε και η ασαφής ρητορική της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο μπήκε σε νέα πλαίσιο με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Reuters (μήνυμα ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες).


Στο φόντο αυτό ο Πρωθυπουργός, με τα μηνύματα να έχουν φτάσει από την Εσπερία έσπευσε την Κυριακή να στείλει ένα μήνυμα συναίνεσης και ανοίγματος της μοιρασιάς της εξουσίας σε άλλους πόλους, εν όψει της δεύτερης ψηφοφορίας την Τρίτη 23/12 στις 12 το μεσημέρι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας . Ουσιαστικά διαμόρφωσε πρόταση “εθνικής συναίνεσης” με σκοπό την εκλογή του Σταύρου Δήμα, την Συνταγματική Αναθεώρηση και εκλογές στο τέλος του 2015, απαντώντας στην σκληρή κριτική που δέχτηκε εντός κι εκτός ότι με την τακτική του οδηγούσε σε εκλογές.


Με την κίνηση αυτή που αφήνει ανοικτή την πόρτα σε μια νέα φάση νομής της εξουσίας το Μέγαρο Μαξίμου θεωρτεί ότι στην ψηφοφορία της Τρίτης μπορούν θα συγκεντρωθούν μέχρι και 170 βουλευτές, γεγονός που θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική για την εξεύρεση τελικά της πολυπόθητης “προεδρικής πλειοψηφίας” των 180 βουλευτών στη τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.


Ήδη δύο ανεξάρτητοι βουλευτές ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γιώργος Κουράκος δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Σ Δήμα, ενώ αναμένεται και η θετική ψήφος των: Π. Μελά, Κ. Γιοβανόπουλου, Γ. Κασαπίδη και πιθανότατα των δύο ανεξάρτητων προερχόμενων από την Χ.Α. Σ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλου.
Πάντως με δήλωσή του, πάντως, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά το διάγγελμα Σαμαρά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος ανέφερε πως θα ψηφίσει “παρών” στην ψηφοφορία της Τρίτης λέγοντας ότι «Από τη στιγμή που και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν εκλογές ας πάμε σε εκλογές και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εγώ θα ψηφίσω παρών».


Επίσης ο Πέτρος Τατσόπουλος έσπευσε να δηλώσει «Έχω δηλώσει πολλές φορές πως δεν ψάχνω για πρόσχημα ώστε ν' αλλάξω τη ψήφο μου. Δεν πρόκειται ν' αλλάξω τη ψήφο μου εάν δεν την αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.», ενώ μέχρι στιγμής τουλάχιστον στάση δεν αλλάζει ούτε ο Βύρων Πολύδωρας ο οποίος όπως έλεγαν στενοί του συνεργάτες «θα ακολουθήσει και στις επόμενες δυο ψηφοφορίες την ίδια στάση με την πρώτη».


Ζητούμενο είναι πλέον η στάση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας οι οποίοι είχαν υπογράψει την πρόταση των «8» (...μαζί με τους κ. Σ. Λυκούδη, Γ. Ψαριανό, Β. Οικονόμου, Χ. Αηδόνη και Π. Τατσόπουλος) η οποία επί της ουσίας υιοθετήθηκε από τον πρωθυπουργό.


Να σημειωθεί τέλος ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι το νοσηρό κλίμα που δημιουργήθηκε από τις καταγγελίες Καμμένου-Χαϊκάλη περί χρηματισμού μπορούν να λειτουργήσουν συσπειρωτικά υπέρ της πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας και κατά συνέπεια της εκλογής ΠτΔ και της αποφυγής των πρόωρων εκλογών εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.


Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπωε αναμενόταν, απορρίπτει την πρόταση Σαμαρά για εκλογή Προέδρου και εκλογές το 2015 και επιμένει στη θέση του για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Δεν μπορεί άλλωστε να κάνει αλλιώς καθώς πλέον η ρητορική αυτή είναι μονόδρομος. Επίσης εκτιμά ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι τακτικός ελιγμός που δε θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.


Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 02:32 - 22 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.