ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι έγινε στις εκλογές του 2012

17:45 - 24 Ιαν 2015 | Πολιτική
Τι έγινε στις εκλογές του 2012
Στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 επιβεβαιώθηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ μια θεαματική πολιτική ανατροπή που εμφάνισε-τηρουμένων των αναλογιών- πολλές ιστορικές αντιστοιχίες με την ορμητική επέλαση του ΠΑΣΟΚ προς την εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, αλλά και της ΕΔΑ που αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του 1958.  

Χωρίς να κατακτήσει την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ανοδική του πορεία η οποία με αφετηρία το 4,60% στις εκλογές του 2009, εκτοξεύθηκε στο 16,78% στις εκλογές του Μαΐου 2012 και αναπαύθηκε τελικά στο 26,89% στις κάλπες της 17ης Ιουνίου 2012. Η ποιοτική λεπτομέρεια είναι ότι η αύξηση των εκλογικών ποσοστών, ήρθε παρέα με την εμπέδωση της εκλογικής του επιρροής σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και περιφέρειες της χώρας όπου η Αριστερά ήταν μέχρι πρότινος καθηλωμένη, βοηθώντας τον να εγγράψει σοβαρές υποθήκες για την διεκδίκηση της εξουσίας.


Στους αντίποδες, η ΝΔ κατάφερε χάρη στην επιτυχή, σ΄ εκείνη την αναμέτρηση «στρατηγική του φόβου», να πάρει την πρωτιά με 29,66%. Πρόκειται για επίδοση καταφανώς κατώτερη των μεταπολιτευτικών ποσοστών που σαφώς υπολειπόταν από το 33,47% που πέτυχε υπό αντίξοες συνθήκες στην αναμέτρηση του 2009. Ωστόσο, ευτύχησε να αμυνθεί αποτελεσματικά στα παραδοσιακά της κάστρα και πήρε στο τέλος τη νίκη.


Για τον μεγάλο ηττημένο η συζήτηση περιττεύει. Το ΠΑΣΟΚ έχασε κατά κράτος από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κατά γενική ομολογία σκορπίσει απογοήτευση στους κοινωνικούς του συμμάχους και τα ισχυρά γεωγραφικά του ερείσματα, όπως π.χ στην Κρήτη, όπου…κατόρθωσε να εκλέξει μόλις έναν βουλευτή. (Ηράκλειο- Β. Κεγκέρογλου)


Στις επαναληπτικές κάλπες τον Ιούνιο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταστάθηκε με μόνιμες βλέψεις σε σειρά κρίσιμων εκλογικών περιφερειών οι οποίες μέχρι χθες έστεφαν νικητή το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά, πήρε τη «μάχη της Β΄ Αθήνας» (31,43%), αυτού του εκλογικού «σφαγείου», όπου ζουν συμπαγείς λαϊκές δυνάμεις, την Αττική (30,19%) και την Β΄ Πειραιά (36,30%) και εκτόπισε, το ΠΑΣΟΚ από περιοχές παραδοσιακής ισχύος όπου είχε το πάνω χέρι σε όλες της αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης.


Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε πρώτος το νήμα σε όλες τις εκλογικές περιφέρεις της Κρήτης- Ηράκλειο: 3,61%, Λασίθι: 27,02%, Ρέθυμνο: 28,27% και Χανιά:33,77% και πήρε την πρωτιά στο «προπύργιο του Οίκου των Παπανδρέου», την Αχαΐα (32,22%), ενώ, πέρασε πρώτος σε δύσκολες έδρες, όπως οι: Βοιωτία (30,66%), Εύβοια (29,82%), Ξάνθη (38,56%), Ζάκυνθος (34,74%) και η (κόκκινη) Σάμος (25,50%).


Η εκλογική αντοχή της ΝΔ, επιβεβαιώθηκε στην «εκλεκτικιστική» Α΄ Αθήνας (30,92%) και στην Α΄ Πειραιά (29,68%), περιοχές παραδοσιακής εκλογικής επιρροής, από τις καθοριστικές για την έκβαση της εκλογικής μάχης, όπως και στη Β΄ Θεσσαλονίκης(31,91%).


Στους βαριά ηττημένους της διπλής αναμέτρησης του 2012, ήταν και το ΚΚΕ. Έχοντας «πιάσει» ποσοστό 8,48% την πρώτη Κυριακή η πρώην Γ.Γ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα δεν εισακούστηκε όταν ζήτησε από τους ψηφοφόρους «να αλλάξουν την ψήφο τους» τη δεύτερη φορά, με αποτέλεσμα το κόμμα να κατρακυλήσει στο 4,5%.


Η εκλογική υποχώρηση όμως, χτύπησε και την πόρτα των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου οι οποίοι από το 10,61% κάμφθηκαν στο 7,51%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στα Δωδεκάνησα (-8,84%), το Ηράκλειο (-4,81%) και την Εύβοια (-4,52%).


Η Χρυσή Αυγή, η οποία θεωρεί ότι παρά το πλήγμα της προφυλακισμένης ηγεσίας, εξασφαλίζει είσοδο στη Βουλή,  επέδειξε εκλογικές αντοχές, διατηρώντας τις δυνάμεις της (6,92%), με τις υψηλότερες επιδόσεις σε: Λακωνία (10,87%), Αττική (9,96%) και Β΄ Πειραιά (9,28%).


Οριακή αύξηση στα ποσοστά της, από 6,11% σε 6,26%, σημείωσε και η ΔΗΜ.ΑΡ, στερώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμες εφεδρείες για την κατάληψη της αυτοδυναμίας.


Στις εκλογές του 2012 η ΝΔ με εφαλτήριο το «μπόνους» των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο σε ψήφους κόμμα, διατήρησε τις έδρες που είχε σε: Α΄ Αθήνας, Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Αχαΐα, Βοιωτία, Γρεβενά,  Δράμα, Έβρο, Ευρυτανία, Θεσπρωτία,  Ηράκλειο, Α΄ Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ροδόπη, Σέρρες, Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική, Χανιά και Χίο.


Πρόσθεσε από μία έδρα στις Α΄ Πειραιά, Β΄ Πειραιά, Β΄ Θεσσαλονίκης, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία, Πέλλα, Πιερία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα και Εύβοια, δύο στην Ηλεία και τρεις στην Ημαθία και στη Φθιώτιδα. Προσθέτως, έχασε μία έδρα στη Β΄ Αθηνών και μία στα Δωδεκάνησα.


Στην άλλη όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τέσσερις έδρες στη Β΄ Αθήνας, και από μια στις: Α΄ Αθηνών, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Δωδεκάνησα, Α΄ Θεσσαλονίκης, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Λασίθι, Μαγνησία, Πρέβεζα, Σάμο, Σέρρες, Τρίκαλα Φλώρινα, ενώ έχασε από μία σε Ημαθία και Κορινθία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.