ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Α. Τσίπρας

17:19 - 26 Ιαν 2015 | Πολιτική
Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Α. Τσίπρας
Σε μία νέα αχαρτογράφητη ακόμα εποχή μπαίνει η Ελλάδα, με τον  Αλέξη Τσίπρα, να αναλάμβανει τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού, με πολιτικό όρκο.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και νικητής των εκλογών, ορκίστηκε με πολιτικό όρκο,  κάτι για το οποίο είχε ενημερώσει νωρίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Θα τηρώ το Σύνταγμα και τους Νόμους και θα υπηρετώ  πάντα το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού», ήταν o λιτός πολιτικός όρκος του νέου πρωθυπουργού.


Νωρίτερα και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.


Ο κ. Τσίπρας, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του είπε: «Σας ενημερώνω ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση. Υπάρχει λοιπόν η δεδηλωμένη, που απαιτεί το Σύνταγμα και ελπίζω ότι η υπάρχουσα πλειοψηφία των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει μεγαλύτερη».


Ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο, παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα κατά το σύντομο διάλογο που είχε με τον κ. Παπούλια,  εξέφρασε την ελπίδα η πλειοψηφία των 162 βουλευτών να γίνει ακόμη μεγαλύτερη κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.


Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα, χρόνος ενδεικτικός ότι οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη συνεργασία των δύο κομμάτων είχαν γίνει ήδη από χθες το βράδυ.


«Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Πρόεδρο της δημοκρατίας για την ορκωμοσία και θα ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησης», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξερχόμενος της συνάντησης, παρότι απέφυγε να αναφερθεί στον ρόλο που θα έχει το κόμμα του στο κυβερνητικό σχήμα.


Μετά την ορκωμοσία του ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή για να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου.


Ακολούθως μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Αντώνης Σαμαράς, σπάζοντας το πρωτόκολλο, δεν παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης, γεγονός για το οποίο ο διευθυντής του γραφείου του απελθόντα πρωθυπουργού, Κώστας Μπούρας, ενημέρωσε  τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα. 

Έτσι, η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων πρωθυπουργού έγινε από τον Κώστα Μπούρα, διευθυντή του γραφείου του κ. Σαμαρά προς τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, από το νομικό επιτελείο του Αλ.Τσίπρα, γεγονός που προκάλεσε δυσμενή σχόλια.

 
«Αυτό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο. Δεν υπήρχε κανείς από την προηγούμενη κυβέρνηση να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό. Είναι ενδεικτικό του πολιτικού πολιτισμού τους» σχολίαζαν συνεργάτες του κ. Τσίπρα.


Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία αυτά (της νέας κυβέρνησης) θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:33 - 26 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.