ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση με … καθηγητικό στίγμα και πινελιές διεύρυνσης

23:30 - 26 Ιαν 2015 | Πολιτική
Κυβέρνηση με … καθηγητικό στίγμα και πινελιές διεύρυνσης
Ποντάρει πολλά ο Αλέξης Τσίπρας, κυρίως σε επίπεδο επικοινωνίας, στη συγκρότηση μιας ολιγομελούς κυβέρνησης. Κυρίως επιθυμεί να δείξει ότι τηρεί δεσμεύσεις κι ότι ξεκινάει με νέα λογική συγκρότησης της κορυφής της κρατικής μηχανής. 

Έτσι την Τρίτη αναμένεται να δημοσιοποιήσει υπουργικό Συμβούλιο 10 υπουργών και αρκετών αναπληρωτών και υφυπουργών, που θα καλύψουν μια σειρά αρμοδιοτήτων, ώστε να υπάρξει μια φυσική συνέχεις χωρίς καθυστερήσεις. Πολλοί καθηγητές αλλά και πρόσωπα – έκπληξη αναμένονται που σηματοδοτούν μια πολιτική ανοιγμάτων.


Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • για την θέση του Αντιπρόεδρου της κυβέρνησης προορίζεται ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ γραμματέας της κυβέρνησης ανέλαβε ο νομικός κ. Σπύρος Σαγιάς και  διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος 
  • υπουργός Επικρατείας θα αναλάβει ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, οποίος θα έχει την ευθύνη και της επικοινωνίας.
  • ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας.
  • υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Γιάννης Βαρουφάκης, που δεν προέρχεται από το κομματικό apparat, ενώ στον θώκο του αναπληρωτή υπουργού εσόδων θα αξιοποιηθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
  • στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης-Ναυτίλιας-Τουρισμού θα τοποθετηθεί  ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ θα αξιοποιηθεί  και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα έχει την αυτοτέλειά του, με επικεφαλής αναπληρωτή υπουργό,  κάτι που ακούγεται άκρως θετικό στους εφοπλιστικούς κύκλους.
  • για το υπερυπουργείο Εσωτερικών, που θα περιλαμβάνει πιθανόν και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης προορίζεται ο Πάνος Σκουρλέτης.
  • το υπουργείο Δικαιοσύνης πιθανότατα να αναλάβει η Ζωή Κωνσταντοπούλου χωρίς να αποκλείεται να τεθεί επικεφαλής ενός νέου υπουργείου για τη Καταπολέμηση της Διαφθοράς
  • στο υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Νίκου Κοτζιά, αλλά και της Νάντιας Βαλαβάνη, χωρίς να αποκλείεται και κάποιο όνομα έκπληξη
  • στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να τοποθετηθεί η Ράνια Αντωνοπούλου, που διατηρεί πολύ υψηλές επαφές με θεσμικούς εκπροσώπους των ΗΠΑ και έχει μακρά εμπειρία στην ανάπτυξης πολιτικών στήριξης της απασχόλησης λόγω της θητείας στον ΟΗΕ. Δεν αποκλείεται βέβαια θέση να δοθεί και σε εκπρόσωπο του Αριστερού Ρεύματος, τον κ. Π. Λαφαζάνη ή τον κ. Δ. Στρατούλη.
  • το υπουργείο Πολιτισμού – Παιδείας πιθανολογείται να αναλάβει ο καθηγητής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Κωνσταντίνος Τσουκαλάς ενώ για τον ίδιο κύκλο παίζει και το όνομα του καθηγητή Αριστείδη Μπαλτά. Παράλληλα ανοικτό παραμένει εάν θα αξιοποιηθεί ο Νίκος Ξυδάκης, προβεβλημένος δημοσιογράφος, εκλεγείς στη Β’ Αθηνών, μη κομματικό στέλεχος,  που παίζει και για το επικοινωνιακό επιτελείο.
  • στο υπουργείο Υγείας ισχυρή υποψηφιότητα θέτει  Παναγιώτης  Κουρουμπλής, ενώ ακούγεται και το όνομα της Χρυσούλας Νικολάου στη στελέχωση του υπουργείου η οποία δεν εξελέγη βουλευτής

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 23:04 - 26 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.