ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ακτινογραφία της νέας κυβέρνησης

21:48 - 27 Ιαν 2015 | Πολιτική
Η ακτινογραφία της νέας κυβέρνησης
Το κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, είναι αποτέλεσμα της  οιονεί ομηρίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον κυβερνητικό του εταίρο, αλλά και σκληρού εσωκομματικού παρασκηνίου για την κατανομή των ρόλων της επόμενης μέρας.

Η Κουμουνδούρου, προβάλλει την ανάγκη να εκπροσωπηθούν στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να φέρει στο προσκήνιο. 


Κορυφαίο παράδειγμα, η συμμετοχή του προερχόμενου από την καταποντισμένη ΔΗΜ.ΑΡ Γιάννη Πανούση, αλλά και του δημοφιλούς προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη. Όμως, δε χωρά αμφιβολία, ότι η εικόνα θα ήταν ριζικά διαφορετική σε περίπτωση αυτοδυναμίας.


Ήδη στο εσωτερικό του κόμματος γίνεται λόγος για υπερεκπροσώπηση των Αν.Ελλ, οι οποίοι έλαβαν 5 θέσεις, ενώ, η ανάθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στον αρχηγό τους Πάνο Καμένο προκαλεί προβληματισμό και κατήφεια.


Είναι ξεκάθαρο, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ότι η «Αριστερή πλατφόρμα» θα επιθυμούσε ειδικά το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να τροχοδρομήσει εκείνη τα φιλολαϊκά μέτρα. 


Αντ΄ αυτής, η υπουργική θέση ανατέθηκε στον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Π. Σκουρλέτη, με βοηθούς τις Θεανώ Φωτίου που προέρχεται από την κίνηση «Ανάσα» του αείμνηστου Γ. Μπανιά και τη Ράνια Αντωνοπούλου διευθύντρια μεταξύ άλλων, του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και «υπεύθυνη» του σχεδίου για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας.   


Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των υπουργείων μειώθηκε δραστικά. Όμως την ίδια στιγμή, στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν 13 Υπουργοί, 20 αναπληρωτές και 6 υφυπουργοί, ενώ από τα 41 μέλη της, μόλις τα έξη είναι γυναίκες. Ο τρόπος που θα συνυπάρξουν και θα συλλειτουργήσουν μένει να φανεί στην πορεία.


Προτάσεις συμμετοχής είχαν σταλεί σε αρκετά κομματικά στελέχη τα οποία, ωστόσο,  αρνήθηκαν και αναπόφευκτα  καραμπόλες έγιναν όπως αυτή με το υπουργείο Εργασίας, ενώ το Μαξίμου αρνήθηκε επίμονα την υπουργοποίηση του Ν. Νικολόπουλου των Αν.Ελλ και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Μητρόπουλου, ο οποίος σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες διεκδίκησε άκομψα μια θέση στη νέα κυβέρνηση. 


Στο νέο υπουργικό σχήμα, είναι εμφανής η εκπροσώπηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά: ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, που διετέλεσε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου,  ο Ν. Τόσκας άλλοτε διευθυντής του γραφείου του Π. Μπεγλίτη και ο Δ. Μάρδας υποψήφιος στις εκλογές του 2007.

  

Τιμώντας εξάλλου, τη συμφωνία με τους Οικολόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφερε μια θέση στον Γιάννη Τσιρώνη, ενώ ενίσχυσε  το άνοιγμά του στον ακαδημαϊκό χώρο με την παρουσία των καθηγητών Κ. Φωτάκη, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και  Ν. Παρασκευόπουλου, καθηγητή ποινικού δικαίου στο ΑΠΘ.


Ιδιαίτερη περίπτωση ο μέχρι χθες πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, Π. Νικολούδης, σηματοδοτεί την προσπάθεια που υπόσχεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο του κρυφού πλούτου.


Στο υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα συνεδριάζει άπαξ εβδομαδιαίως, ξεχωρίζει ο διακριτός ρόλος του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος θα έχει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.


Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.