ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη σκιά της διαφωνίας για τις κυρώσεις στη Ρωσία η συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς

15:11 - 29 Ιαν 2015 | Πολιτική
Στη σκιά της διαφωνίας για τις κυρώσεις στη Ρωσία η συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς
Μια διαφωνία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ "σκιάζει" την πρώτη συνάντηση του νέου Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σήμερα επισκέπεται την Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, έπειτα από την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού στη σύνταξη δήλωσης από την ΕΕ με την οποία προειδοποιείται η Ρωσία για νέες κυρώσεις χωρίς να ζητηθεί ελληνική συναίνεση, ο κ. Σουλτς προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα να μην αποκλίνει από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας, όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία.

 

«Σημείωσα με έντονη ανησυχία το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα (σ.σ. χθες) εγκατέλειψε την κοινή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας», είπε ο Σουλτς στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό ZDF λίγες ώρες προτού φτάσει στην Αθήνα.

 

«Απλά δεν μπορείς, από τη μια, να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη προς τη δική σου χώρα όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και από την άλλη, η πρώτη επίσημη κίνηση που κάνεις να είναι ότι διαρρηγνύεις την κοινή ευρωπαϊκή θέση», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας ότι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι όποιες μονομερείς προσεγγίσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα τον βοηθήσουν.

 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

 

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στη συνέχεια, εξέφρασαν την ενόχληση της κυβέρνησης σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σουλτς, καθώς και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη των κρατών- μελών.

 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κακώς ο κ. Σουλτς συνδέει το θέμα αυτό με τα οικονομικά ζητήματα και σημειώνουν ότι το ζήτημα είναι ανοιχτό, καθώς συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

 

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή η νέα ελληνική κυβέρνηση προέταξε την αυτονόητη θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος και να λαμβάνεται υπόψη η θέση της.

 

Ως προς την επίσκεψη του κ. Σουλτς και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι από την πλευρά του κ. Τσίπρα θα τεθούν τα θέματα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, η βιωσιμότητα του χρέους και η ανάγκη προώθησης μιας αμοιβαία επωφελούς πολιτικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

 

Η στάση της Ελλάδας στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

 

Εν τω μεταξύ, να σημειωθεί ότι σήμερα θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το εκτάκτο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει με θέμα την επιδείνωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναμένεται να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την παράταση των κυρώσεων της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας.

 

Πιο αναλυτικά, οι επιφυλάξεις αυτές θα εκφραστούν σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο της απόφασης του συμβουλίου, που έχει έλθει στη δημοσιότητα, και στο οποίο σημειώνεται ότι πρόθεση της ΕΕ είναι να παρατείνει έως τον Δεκέμβριο του 2015 τις κυρώσεις «σε βάρος προσώπων που υπονόμευσαν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Παράλληλα, φαίνεται ότι η ΕΕ σκοπεύει να διευρύνει τη μαύρη λίστα των προσώπων κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δήλωσε χθες ευρωπαϊκή πηγή.

 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει ήδη το στίγμα για τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Κοτζιάς, καθώς την Τρίτη εξέφρασε δυσαρέσκεια για δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που συντάχθηκε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και πιο συγκεκριμένα της Ελλάδας.

 

Να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκος Χουντής, ο οποίος επίσης θα παρευρεθεί στο συμβούλιο, διεμήνυσε χθες ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξηγώντας πως έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας.

 

Από την πλευρά του ο κ. Τουσκ απάντησε: «Λυπούμαστε που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνταχθεί μαζί μας... Συμβουλευτήκαμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Καταλάβαμε, την Δευτέρα, ότι το ανακοινωθέν είχε συμφωνηθεί από όλους. Όταν μάθαμε για τη διστακτικότητα που εξέφρασε η ελληνική πλευρά, το πρωί της Τρίτης…προτείναμε να προσθέσουμε μια υποσημείωση που θα εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν καλύπτεται από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Καθώς η Ελλάδα δεν επιθυμούσε μια τέτοια υποσημείωση, ήταν ξεκάθαρο για εμάς ότι μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε την ανακοίνωση όπως είχε συμφωνηθεί».

 

Αντιδράσεις και από Γερμανία και Κύπρο

 

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αντιδράσεις στην επιβολή κυρώσεων εκφράζουν και η Γερμανία και η Κύπρος. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε στο Βερολίνο χτες το βράδυ ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν τάσσεται προς το παρόν ευνοϊκά στην επιβολή νέων κυρώσεων.

 

Όπως είπε, «η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι της άποψης ότι πρέπει τώρα, πολύ γρήγορα, να θεσπίσουμε νέες κυρώσεις». «Δεν είμαι υπέρ της πρόκλησης από εμάς μίας νέας κλιμάκωσης», σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Γερμανίδα δεν θα διστάσει να επιβάλει κυρώσεις, εάν οι φιλορώσους αποσχιστές αποπειραθούν να καταλάβουν νέα εδάφη.

 

Από την πλευρά της η Λευκωσία, αναμένεται να εκφράσει επίσης διαφωνία για την παράταση των κυρώσεων, ενώ εξέφρασε και δυσαρέσκεια για τη δήλωση του κ. Τουσκ, καθώς κατήγγειλε ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση και εύλογος χρόνος στα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν.

 

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία διαχώρισε τη θέση της και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ορθός τρόπος για επίλυση της Ρωσοουκρανικής κρίσης είναι εκείνος της διπλωματίας και όχι η επιβολή κυρώσεων.

 

Διαβάστε σχετικά: Μάρτιν Σούλτς: Θα ενθαρρύνω τον Τσίπρα να φορολογήσει τους πολύ πλούσιους

Τελευταία τροποποίηση στις 15:36 - 29 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.