ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Συμβιβασμός για τη Ρωσία με την Αθήνα να μιλάει για θετική συμβολή στην απόφαση

22:39 - 29 Ιαν 2015 | Πολιτική
ΕΕ: Συμβιβασμός για τη Ρωσία με την Αθήνα να μιλάει για θετική συμβολή στην απόφαση
Ικανοποίηση στην Αθήνα προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πρώτη εμφάνιση του νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, αποφάσισαν μόνο την παράταση των κυρώσεων και όχι την επιβολή νέων.

Η Αθήνα κάνει λόγο για ουσιαστική συμβολή στην απόφαση, με τον κ.Κοτζιά να δηλώνει, ότι μετά από διαπραγματεύσεις, «επελέγη ο διάλογος έναντι των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας».


Ο νέος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για έμπρακτη δοκιμασία της γραμμής «δεν υπάρχει ομοφωνία χωρίς διάλογο και ισότιμη συμμετοχή των κρατών-μελών» και συμπλήρωσε πως οι διαπραγματεύσεις έληξαν με έναν καλό συμβιβασμό ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ελλάδα και πως τα περισσότερα σχόλια της χώρας μας έγιναν δεκτά από τους ομολόγους του.


Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφάσισαν να παρατείνουν κατά έξι μήνες τις υφιστάμενες κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων αυτονομιστών, αφού, όπως μας ενημέρωσε ο νέος μας ΥΠΕΞ, η πρόταση επιβολής νέων κυρώσεων, αφαιρέθηκε.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ολλανδό ΥΠΕΞ, οι κυρώσεις, που είχε προγραμματιστεί αρχικά να λήξουν το Μάρτιο, παρατείνονται έως το Σεπτέμβριο. Ο Bert Koenders διευκρίνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη και τη χαρακτήρισε «ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία».


Την εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία, υπογράμμισε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.


«Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική, ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Φ. Μογκερίνι.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εγκρίνουν την απόφαση στη Σύνοδο της 12ης Φεβρουαρίου.


Το Μάρτιο, η ΕΕ επέβαλε τους πρώτους περιορισμούς στη χορήγηση βίζα, ενώ "πάγωσε" τα περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων που συνδέονταν με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.


Οι πιέσεις για περαιτέρω δράση αυξήθηκαν μετά τις αιματηρές επιθέσεις στην Μαριούπολη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν πύραυλοι έπεσαν πάνω στην πυκνοκατοικημένη περιοχή σκοτώνοντας τριάντα άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:04 - 29 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.