ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Μετράει συμμάχους σε Ρώμη και Παρίσι και δίνει στίγμα στην Ανατολική Μεσόγειο

10:59 - 30 Ιαν 2015 | Πολιτική
Τσίπρας: Μετράει συμμάχους σε Ρώμη και Παρίσι και δίνει στίγμα στην Ανατολική Μεσόγειο
Τα διεθνή του μέτωπα ξεκινάει να κτίσει ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να αντιμετωπίσει τις συνδεόμενες και παραπληρωματικές προκλήσεις της διαπραγμάτευσης αλλά και της γεωπολιτικής ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ξεκινάει έτσι από τον παραδοσιακό πρώτο σταθμό της διεθνούς παρουσίας κάθε νέου Πρωθυπουργού, τη Λευκωσία. Ωστόσο εν όψει της προσπάθειας για μια δυναμική ανατοποθέτηση της χώρας που επιχειρεί στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή με γνώμονα την ανάπτυξη πολυεπίπεδων σχέσεων η παρουσία στη Λευκωσία έχει ιδιαίτερη σημασία. Κυρίως θα φανεί εάν επαναβεβαιωθεί το στρατηγικό δόγμα συνεργασίας μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας, Τελ Αβίβ και φυσικά Καΐρου.
Λίγες μέρες μετά το τηλεφώνημα Ομπάμα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην ανατολική Μεσόγειο και θα κληθεί να δώσει το δικό του στίγμα στην αμερικανικής εμπνεύσεως στρατηγική συνεργασία των 4 χωρών.
Πάντως η επίσκεψη αυτή έρχεται μετά την ταραχή που προκλήθηκε από τη διαφοροποίηση της Ελλάδας στο θέμα των κυρώσεων της Ρωσίας. Πάντως παρά το σάλο που προκλήθηκε τελικά φαίνεται ότι υπήρξε … happy end.

«Εποικοδομητική και θετική» χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη Η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι πριν από δύο ημέρες τηλεφώνησε στον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να τον συγχαρεί και για να συζητήσει το περιεχόμενο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Η Μογκερίνι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον ταχύτατο σχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ. «Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την παράταση, ως τον Σεπτέμβριο, της πρώτης δέσμης κυρώσεων σε βάρος αυτονομιστών Ουκρανών και φιλορώσων Ουκρανών.
Στο φόντο των ιταλικών …. φιλοφρονήσεων, που κάπως «μάζεψαν» κάποια δηκτικά σχόλια .. γερμανικής προέλευσης αλλά και διασκέδασαν κάπως την έντονη ανησυχία των αγορών ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις 3 Φεβρουαρίου πρόκειται να συναντηθεί στη Ρώμη με τον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι. Όπως τονίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι δύο πρωθυπουργοί θα γευματίσουν μαζί στην έπαυλη της Ρώμης Ντόρια Παμφίλι, όπου ο Ρέντσι συνηθίζει να υποδέχεται πολλούς από τους ξένους προέδρους και πρωθυπουργούς.

Κύρια θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη κα η στενότερη συνεργασία των μεσογειακών χωρών, εν όψει μιας σκληρής διαπραγμάτευσης που περιμένει την Ελλάδα.Παράλληλα δεν πρέπει να παραλείψει κανείς και την ενεργειακή συνιστώσα όπου το θέμα του ΤΑΡ, που συνδέει ακατάλυτα τις δύο χώρες κυριαρχεί, πέρα από τις ιταλικές επενδύσεις στον κλάδο στην Ελλάδα.

Η Ελληνική πλευρά προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με τον ευρωπαϊκό νότο και κυρίως με Ιταλία και Γαλλία ώστε να μετρήσει συμμαχίες.

Πάντως, πληροφορίες του Reporter από παράγοντες των αγορών κάνουν λόγο για επαφές που είναι μεν χρήσιμες αλλά δεν μπορούν να φρενάρουν τη γερμανική ορμή για ολική υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ίδιοι παράγοντες περιμένουν να δουν και το πώς θα διαμορφωθεί η σχέση με τις ΗΠΑ στο φόντο και της επίσκεψης στη Λευκωσία, ώστε να σταθμίσουν το γεωπολιτικό στίγμα του Αλέξη Τσίπρα. Το συνδέουν απόλυτα μάλιστα με την διαπραγμάτευση με τους εταίρους καθώς εκεί τα πράγματα αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολα μετά τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης και της πίεσης που αναμένεται να ασκήσουν οι αγορές…

Εκτός ο γεωπολιτικός deus ex machina ανοίξει άλλο δρόμο …


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.