ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι «δράκοι» η «δραχμή» και η άλλη όψη της Ελληνικής διπλωματίας

14:28 - 31 Ιαν 2015 | Πολιτική
Οι «δράκοι» η «δραχμή» και η άλλη όψη της Ελληνικής διπλωματίας
Εκεί που οι περισσότεροι βλέπουν «δράκους» και την… «δραχμή να έρχεται», συνέπεια της επιθετικής στάσης της νέας κυβέρνησης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα το βέτο που έθεσε πριν καλά καλά περάσει την πόρτα του ΥΠΕΞ ο νέος υπουργού Ν. Κοτζιάς, έμπειροι παρατηρητές θυμίζουν πως στην διεθνή διπλωματία υπάρχουν πάντα δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, με την πραγματικότητα να είναι συνήθως κρυμμένη στην αθέατη πλευρά του.

Και εξηγούν πως η στάση της Ελλάδας που κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να αποτρέψει την επιβολή νέων οικονομικών περιορισμών στην Ρωσία (εμπάργκο) ως τιμωρία για την επέμβαση στην Ουκρανία, όχι μόνο δεν εξοργίζει την Γερμανία, αλλά της προσφέρει μια πολύτιμη υπηρεσία που μπορεί να την γλυτώσει από μια πολύ οδυνηρή μείωση του ΑΕΠ της, ακόμη και από την ύφεση.

 

Το αυτό δε ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, που διατηρούν εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις της τάξεων δισεκατομμυρίων ευρώ, με τους Ρώσους και τους τελευταίους μήνες βλέπουν τον «τζίρο» τους να υποχωρεί και τα επενδυμένα  κεφάλαιά τους να βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού».

 

Για του λόγου το αληθές πλήγμα έχουν δεχτεί ως Ευρωπαϊκοί κολοσσοί όπως  οι αεροπορικές επιχειρήσεις Lufthansa, Air France-KLM και Finnair, η Rheinmetall, η Commerzbank, η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport, η UniCredit, η  Bank Austria η Daimler, η βρετανική Royal Bank of Scotland, η Adidas, η ιταλική Enel, γερμανική εταιρεία λιανικής Metro AG και ουκ ολίγες ακόμα. (πηγή Το Βήμα)

 

Επιπροσθέτως η γερμανική Επιτροπή για τις Οικονομικές Σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη έχει εκτιμήσει  ότι η κρίση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο 25.000 θέσεις εργασίας στην Γερμανία, ενώ η Deutsche Bank υπολογίζει ότι, σε περίπτωση που η Ρωσία αντιμετωπίσει σημαντική ύφεση, η γερμανική ανάπτυξη δεν αποκλείεται να υποχωρήσει κατά 0,5%.

 

Από την πλευρά του το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έχει πει  ότι σχεδόν το 25% των γερμανικών εταιρειών που συναλλάσσονται με την Ρωσία ενδέχεται να επηρεαστούν.

 

Υπό αυτή την οπτική γωνία η παρέμβαση του νέου υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος έχει το «άλλοθι» του φιλορώσου, είναι όμως και συνδαιτυμόνας του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα, αποκτά άλλη διάσταση και σίγουρα απενεχοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες έναντι των Αμερικανών, που επιμένουν στην διατήρηση της σκληρής στάσης προς την Ρωσία και δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από τα γεγονότα.

 

Σε αυτή τους την δυσαρέσκεια μάλιστα αποδίδεται η εμμονή συγκεκριμένων Αγγλοσαξονικών ΜΜΕ στο θέμα του Grexit που βεβαίως επηρεάζουν και διατηρούν την ανασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς.

 

Πάντως  και αν είναι έτσι τα πράγματα, έχουμε να κάνουμε με μια υπηρεσία που πρόσφερε η χώρα μας στην ΕΕ και η οποία συνεπάγεται ανταλλάγματα, ή εν πάση περιπτώσει δίνει στην Ελλάδα άλλο ειδικό βάρος στο κομμάτι της  Ευρωπαϊκής διπλωματίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την διαπραγμάτευση του χρέους που μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει μερικούς μήνες.

 

Ως τότε κάποιοι θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται τι ψιθύρισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο αυτί του Γ. Βαρουφάκη, αν και τελικά δεν αποκλείεται ο Ολλανδός να του είπε πως και ο ίδιος θα  ένοιωθε πιο άνετα χωρίς γραβάτα…

 

Αντώνης Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:34 - 31 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.