ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φλαμπουράρης: Θα υπάρξει ρευστότητα - Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ και 100 δόσεις

12:23 - 26 Φεβ 2015 | Πολιτική
Φλαμπουράρης: Θα υπάρξει ρευστότητα - Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ και 100 δόσεις
Καθησυχαστικός για το πρόβλημα ρευστότητας εμφανίστηκε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, τονίζοντας ότι ναι μεν «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά νομίζουμε ότι άμεσα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα».

«Θα έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πρέπει να είμαστε πιστοί σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη φορολογία και στην πάταξη φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

 

Παράλληλα, ο κ. Φλαμπουράρης ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπουν άλλα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το mail Χαρδούβελη είχε μέτρα, όχι το mail Βαρουφάκη».

 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ γιατί δεν φέρνει έσοδα, ενώ αναφορικά με τις 100 δόσεις τόνισε: «Θα φέρουν έσοδα, δεν θα δημιουργήσουν χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. Δεν μπορούν να μην το αποδεχθούν οι εταίροι, εμείς θα προχωρήσουμε». Επίσης, σημείωσε ότι όσοι πληρώνουν κανονικά μέχρι τώρα, («όπως κι εγώ» σημείωσε) πρέπει να έχουν ένα μπόνους.

 

Σχετικά με την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, ο κ. Φλαμπουράρης είπε: «Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών». «Δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς», πρόσθεσε.

 

Όσον αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι θα αρχίσουν να υλοποιούνται από σήμερα μέχρι και το τέλος του χρόνου που θα δοθεί η 13η σύνταξη. Αναφορικά όμως με τον ΕΝΦΙΑ επέλεξε την προσεκτική διατύπωση ότι «ελπίζει και πιστεύει ότι θα καταργηθεί», χωρίς να σχολιάσει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει από την επόμενη χρονιά και όχι από φέτος.

 

Όπως είπε, έχει αρχίσει η επεξεργασία του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, την τελευταία δόση του οποίου κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν. «Δεν υπάρχει περίπτωση τα όρια για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία να τα πάμε για την οικογένεια κάτω από τις 500.000 με αναθεωρημένες τις αντικειμενικές αξίες», διευκρίνισε.

 

«Ήταν λογικό να υπάρξουν διαφωνίες»

 

Μάλιστα, ο κ. Φλαμπουράρης, αναφερόμενος στην χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε την έκφραση διαφωνιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία.

 

Ανέφερε ότι τάχθηκαν εναντίον του κειμένου της συμφωνίας ή εξέφρασαν εντονότατο προβληματισμό περίπου 18 βουλευτές, από τους οποίους εν τέλει ψήφισαν κατά πέντε και λευκό ακόμη πέντε, ενώ κάποιοι δεν ψήφισαν.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, ήταν λογικό να υπάρξουν διαφωνίες για «ένα κείμενο το οποίο δεν ήταν σαφές, δεν ήταν 100% στη γραμμή που είχαμε εμείς».

 

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι και στην ομιλία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου «υπήρχε μια διαφοροποίηση», αλλά σχολίασε ότι «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα όταν η πρόεδρος της Βουλής έχει διαφορετική άποψη».

 

Ακόμη, είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί αν η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αν και ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας. «Αν θέλετε τη γνώμη τη δική μου πρέπει να ‘ρθει», ανέφερε.

 

Ερωτηθείς αν θα υπήρχαν αρνητικές ψήφοι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ψηφοφορίας, ο κ. Φλαμπουράρης εκτίμησε ότι δεν θα καταψήφιζε κανείς, «αλλά και να υπήρχαν, θα ήταν πολλοί λίγοι, δεν θα υπήρχαν πάνω από τρεις – τέσσερις».

 

Όπως ανέφερε, οι βουλευτές θα πρέπει να εκφράζονται, αλλά «το θέμα είναι στην τελική φάση να προχωράμε μαζί».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.