ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξοδος από την εσωστρέφεια με τρία ν/σ και μία εξεταστική για τα μνημόνια

22:14 - 27 Φεβ 2015 | Πολιτική
Έξοδος από την εσωστρέφεια με τρία ν/σ και μία εξεταστική για τα μνημόνια
Φυγή προς τα εμπρός και τέλος στην εσωστρέφεια για τη συμφωνία με τους δανειστές επιδιώκει η κυβέρνηση, επισπεύδοντας το  μεταρρυθμιστικό της έργο, φέρνοντας την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή , τρία νομοσχέδια, με πρώτο και κυριότερο, αυτό που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τα νομοσχέδια συζητηθήκαν το πρωί της Παρασκευής, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, και οι διαδικασίες επικυρώθηκαν  το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από το Υπουργικό Συμβούλιο. 


Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού,  υπογράμμισε πως με τη συμφωνία του Eurogroup  έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίμονης διαπραγμάτευσης και πως η χώρα μας βγαίνει από την πραγματική διαπραγμάτευση έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπεια και την ισοτιμίας της και έχοντας πετύχει τους βασικούς προκαταρκτικούς στόχους που είχε θέσει.


«Τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά. Γνωρίζω, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή».» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και προανήγγειλε τη κατάθεση τη Δευτέρα το πρωί του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης που θα αφορά μέτρα για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο χαρακτήρισε «πρώτιστο χρέος και καθήκον».


«Συμβολικά προτείνω αυτό να είναι το πρώτο νομοσχέδιο» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι στο σχέδιο θα προβλέπεται δωρεάν ρεύμα και σίτιση σε 300.000 νοικοκυριά και ρύθμιση για πρόγραμμα στέγασης σε 30.000 δικαιούχους.


Επίσης με στόχο την άμεση ανακούφιση πριν απ’  όλα των 3,7 εκατ. φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ' ασφαλιστικά ταμεία και άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.


Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για επαναφορά και μάλιστα αναδρομικά του καθεστώτος που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, «έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ», όπως είπε.


Επίσης την επόμενη εβδομάδα αναμένεται νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Η ρύθμιση θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.


Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, αναμένεται και η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ «ώστε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία» όπως είπε ο κ. Τσίπρας.


Τέλος, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμα μία πολιτική πρωτοβουλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο καθώς την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.


Στόχος να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της  χώρας και οδήγησε την Ελλάδα στον αναγκαστικό δανεισμό.


Την επόμενη εβδομάδα επίσης θα ξεκινήσει η υλοποίηση κάρτας του πολίτη ώστε καμία υπηρεσία να μην ζητά πληροφορίες που κατέχει άλλη υπηρεσία. 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:26 - 27 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.