ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι 4 προκλήσεις του Μαρτίου για την κυβέρνηση

01:01 - 02 Μαρ 2015 | Πολιτική
Οι 4 προκλήσεις του Μαρτίου για την κυβέρνηση
Σε όλα καλείται η νεόκοπη κυβέρνηση να απαντήσει με επάρκεια και μάλιστα υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης.
Βαριά είναι η ατζέντα της άνοιξης που ξεκινά με σύννεφα για την κυβέρνηση, καθώς καλείται να αντεπεξέλθει σε προκλήσεις 4 μετώπων που θα κρίνουν τη σταθερότητά της. Εθνικά ζητήματα, χρηματοδοτικό κενό και πορεία προϋπολογισμού, εσωκομματικό μέτωπο και διαχείριση της πίεσης της «φιλελεύθερης – ιερής» συμμαχίας της ΕΕ είναι τα ζητήματα που απαιτούν από την ηγεσία της Αθήνας και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περίτεχνους χειρισμούς. Σε όλα καλείται η νεόκοπη κυβέρνηση να απαντήσει με επάρκεια και μάλιστα υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης.
 
Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας
Το έσχατο που ανέκυψε ως μέτωπο είναι αυτό των εθνικών ζητημάτων με την Τουρκία να «φουλάρει» τις μηχανές της έντασης. «Η γειτονική χώρα βρίσκεται σε τροχιά κλιμάκωσης των διμερών σχέσεών της και θωρακίζει της διπλωματικές της αντιπροσωπείες με πρώτης γραμμής στελέχη» αναφέρει σε συνομιλητή του κορυφαίος διπλωμάτης, που υπηρετεί σε διεθνή οργανισμό αποτυπώνοντας το κλίμα που η κυβέρνηση της Άγκυρας κινείται. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένες τις κινήσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία (Κινήσεις Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ) δεν αποτελεί έκπληξη η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να  εκδώσει ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύει 2 Μαρτίου μέχρι το τέλος του χρόνου, μια τεράστια έκταση, που αρχίζει από την Σκύρο και καταλήγει στην Λήμνο,  «κόβοντας» το Αιγαίο στα δύο. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές η Άγκυρα δεσμεύει για πρώτη φορά για τόσο μεγάλο διάστημα μια τόσο μεγάλη έκταση, θεωρεί τμήμα του Ελληνικού εδάφους και δη τη Λήμνο ως πεδίο βολής και δημιουργεί σοβαρό ζήτημα σε δύο αεροδιαδρόμους g-33  και  N -130.   
Η κίνηση ερμηνεύεται ως κτύπημα στην εθνική κυριαρχία σε μια μάλιστα περίοδο που η Αθήνα έχει απορροφηθεί από τον αγώνα οικονομικής της επιβίωσης. Ουσιαστικά το νέο τουρκικό κατεστημένο δείχνει τα δόντια του και προσπαθεί να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα.
 
Ήδη βέβαια η Αθήνα έχει προχωρήσει σε κλιμάκωση της αντίδρασης με διαβήματα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και με απόρριψη της ΝΟΤΑΜ με σκληρή γλώσσα. Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή της Άγκυρας καθιστά πλέον αδήριτη την ανάγκη για την Ελλάδα σε αναζήτηση νέων συμμαχιών αλλά και επαναβεβαίωση των παλιών (Ισραήλ) ώστε να απαντήσει στην τουρκική προκλητικότητα και στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας μακράς λίστας αμφισβητήσεων στο Αιγαίο.
 
Η πρόκληση των συμμαχιών
Τα εθνικά θέματα ωστόσο βάζουν την ελληνική κυβέρνηση σε νέα διλήμματα. Θα επιμείνει σε κλιμάκωση με την ΕΕ όταν θέλει στήριξη από την Ευρώπη στα εθνικά; Θα δεχτεί χωρίς όρους αμερικανική στήριξη, όταν η Ουάσιγκτον δεν καλοβλέπει τα φλερτ με Μόσχα και Πεκίνο, αλλά και δε βάζει το χέρι στην τσέπη για να δώσει στήριξη πέρα από τα όσα κάνεις το ΔΝΤ; Θα αναζητήσει κινεζικά ή ρωσικά στηρίγματα, όταν οι δύο αυτοί πόλοι δεν ανοίγουν κρουνούς χρηματοδότησης; Κι όλα αυτά όταν στο πεδίο της οικονομίας τα πράγματα είναι ασφυκτικά.
 
Στο πλαίσιο αυτό το κτύπημα από τους εταίρους του νότου, Ισπανία και Πορτογαλία έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημειώνεται η Ισπανία κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να «καταδικάσουν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα». Επίσης πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλιου «εξέφρασε την αμηχανία του» μπροστά στις «αβάσιμες» -όπως τις χαρακτήρισε- κατηγορίες του Έλληνα πρωθυπουργού, σε μία «επιστολή που εστάλη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς διά της διπλωματικής οδού» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκ των εκπροσώπων τύπου του.
 
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και το διάλογο λαών και κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε, λοιπόν, παρερμηνεία της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του διαλόγου» τονίζεται ακόμα από την ελληνική πλευρά η οποία βλέπει την αγωνία των φιλελευθέρων πολιτικών ελίτ των δύο αυτών χωρών να μετατρέπεται σε ακραία επιθετικότητα. Το ζήτητμα είναι ότι δεν μπορεί να βγει απέναντι καθώς οι εκλογές στην Ισπανία που θα κρίνουν πολλά αργούν ενώ τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει το πώς οι χώρες της Ιβηρικής θα αντιδράσουν όταν η Γερμανία θα «τρίξει» τα δόντια της.
 
Η μάχη των πληρωμών
Το πιο άμεσο που θα κρίνει και το κλίμα στην κοινή γνώμη αγορά πάντως το θέμα των ταμειακών αναγκών του δημοσίου. Κι εδώ η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει άκρως αρνητικά δεδομένα. Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών έχουν δημιουργήσει ασάφειες για το φορολογικό μέλλον της χώρας και δημιουργούν έντονη ανησυχία σε επιχειρηματικούς κύκλους. Μάλιστα πολλοί δεν αποκλείουν νέο κύμα εξόδου κεφαλαίων  ή άλλων κινήσεων που θα στείλουν μηνύματα στο Μαξίμου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει επισημάνει την ανάγκη για εισροή ιδιωτικών επενδύσεων, όσο και του υπουργού Οικονομίας που ήδη έχει αρχίσει να βλέπει ιδιώτες επενδυτές.
 
Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη ξεκινά η μακρά λίστα πληρωμών της ελληνικής κυβέρνησης, με την πρώτη ανανέωση εντόκων γραμματίων που πρέπει να γίνει τον Μάρτιο. Μέσα στον μήνα που διανύουμε θα πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν 2,5 δισ. ευρώ για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Στις 6 Μαρτίου πρέπει να πληρωθούν 298,7 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ στην συνέχεια, στις 13 Μαρτίου, άλλα 336 εκατ.. Στις 16 Μαρτίου, πρέπει να πληρωθούν προς το ταμείο 560 εκατ. ευρώ, και στις 20 Μαρτίου άλλα 336 εκατ. ευρώ. Το Μάρτιο πρέπει επίσης να πληρωθούν 79 εκατ. ευρώ για ομόλογα εκτός PSI, 800 εκατ. ευρώ για τόκους και 200 εκατ. για άλλες υποχρεώσεις.
 
Κι αυτό όταν εκκρεμεί η αποδοχή του αιτήματος από την ΕΚΤ για αύξηση του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων.
 
Ο εσωτερικός χάρτης
Σαν να μην έφταναν αυτά υπάρχει πάντα και το εσωκομματικό μέτωπο που φαίνεται πάντως ακόμα να τελεί υπό έλεγχο. Παρά το γεγονός ότι η αριστερή πτέρυγα έδειξε τα δόντια της στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον πρώτο λόγο. Άλλωστε πριν ακόμα να φανούν τα σκληρά διλήμματα που τεθούν από την υλοποίηση της συμφωνίας παράτασης ό,τι και να πει κανείς θα είναι πρόωρο. Πάντως η κουλτούρα του κόμματος διαφέρει από τη μέχρι σήμερα πολιτική εμπειρία και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Οι διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τίθενται υπό δίωξη, όπως συνήθως συμβαίνει στα άλλα κόμματα αλλά εκφράζονται ελεύθερα στις συλλογικές του διαδικασίες και αποτελούν κατάκτηση και δύναμη για το κόμμα μας, τον τόπο και τις δημοκρατικές προοδευτικές προοπτικές του» ανέφερε σχολιάζοντας σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ. και συμπληρώνει αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση μέσα από τις συλλογικές κομματικές μας διαδικασίες βγαίνει ακόμα πιο ισχυρή, πιο ενωμένη και με ακόμα πιο ευρεία, σχεδόν πρωτοφανή λαϊκή στήριξη για να εγγυηθεί το μέλλον της χώρας».
 
Ο χρόνος θα δείξει λένε ξένοι παρατηρητές, που αναμένουν να δουν το τι θα γίνεις τη βουλή αλλά και στην προσπάθεια στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού, που ακόμα αργεί…
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 00:24 - 02 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.