ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απίστευτη πρόκληση της Τουρκίας!

00:52 - 02 Μαρ 2015 | Πολιτική
Απίστευτη πρόκληση της Τουρκίας!
Σε μια πρωτοφανή πρόκληση η Τουρκία, σπάζοντας, χωρίς υπερβολή το θερμόμετρο των διμερών σχέσεων, ανακοίνωσε μονομερώς και πέρα από κάθε λογική, ότι επιθυμεί να δεσμεύσει για μια στρατιωτική άσκηση διαρκείας 10 μηνών το μισό Αιγαίο, αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

 

Η τουρκική κυβέρνηση με ΝΟΤΑΜ (Notice to Airmen) που εξέδωσε χθες, δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής, κατά παράβαση κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου.

Η περιοχή αυτή υπάγεται εξ' ολοκλήρου στο FIR (Flight Information Region) Αθηνών, στο οποίο σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς την απόλυτη αρμοδιότητα για την έκδοση τέτοιου είδους ανακοινώσεων, έχει αποκλειστικά η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. 

Είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι με την επιχειρούμενη δέσμευση του συγκεκριμένου χώρου, οι Τούρκοι αποσκοπούν ουσιαστικά να αποκόψουν ολόκληρο το Αιγαίο από την ηπειρωτική χώρα, καθώς εγκαθιστούν ένα μόνιμο πεδίο βολής, το οποίο εκτός των άλλων, επηρεάζει διεθνείς αεροδιαδρόμους και την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου. 

Η επίμαχη περιοχή στο μεγαλύτερο μέρος της περικλείει τμήμα του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και τμήμα ελληνικού εδάφους, στη Λήμνο. Και προφανώς, επειδή πρόκειται για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, δυνητικά, η τουρκική πολεμική αεροπορία θα μπορούσε, με βάση τη μονομερή και παράνομη ΝΟΤΑΜ, ακόμη και να βομβαρδίσει Ελληνικά νησιά!

 

Η Αθήνα ήδη αντιδρά εσπευσμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αποφασίστηκε να γίνουν έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ICAO, (Ο Διεθνής Οργανισμός Αεροπλοΐας) με τα οποία καταγγέλλουν την Τουρκία.

 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, εξάλλου, διάβημα υποβλήθηκε και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.