ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απέσυρε η Τουρκία την προκλητική ΝΟΤΑΜ για δέσμευση του μισού Αιγαίου

19:31 - 02 Μαρ 2015 | Πολιτική
Απέσυρε η Τουρκία την προκλητική ΝΟΤΑΜ για δέσμευση του μισού Αιγαίου
Σε υποχώρηση προέβη τη Δευτέρα η Τουρκία αναφορικά με το θέμα που δημιουργήθηκε έπειτα από την έκδοσή ΝΟΤΑΜ της για δέσμευση μίας τεράστιας περιοχής στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 (σε μία περιοχή από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο).

Πιο αναλυτικά, η κίνηση της Άγκυρας προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Αθήνας, με αποτέλεσμα η τουρκική πλευρά να προχωρήσει στην έκδοση διορθωτικών - ακυρωτικών ΝΟΤΑΜ που αποκαθιστούν την τάξη έστω και προσωρινά.

 

Η υποχώρηση αυτή έγινε σε δύο στάδια: Πρώτον, το πρωί της Δευτέρας, η Άγκυρα (και αφού είχαν προηγηθεί τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ), προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15) με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου που είχε συμπεριλάβει -κίνηση που συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

 

Δεύτερον, έπειτα από την έκδοση από την Αθήνα νέας ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν την ικανοποιούσε ούτε αυτή η κίνηση της Αγκυρας, και έπειτα από νλεες τηλεφωνικές συνομιλίες, η Τουρκία υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ' αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.

 

Να σημειωθεί ότι στην υποχώρηση της Τουρκίας συνέβαλε και η ασυνήθιστα έντονη αντίδραση του ΝΑΤΟ, το οποίο συνήθως τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές.

 

Νωρίτερα, η τουρκική πρόκληση προκάλεσε συναγερμό στην Αθήνα, καθώς πάγια τακτική της Άγκυρας, εδώ και χρόνια είναι να «τεστάρει», τις προθέσεις των νέων ελληνικών κυβερνήσεων με ακραίο τρόπο, (π.χ. «Σισμίκ» με κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Ίμια με κυβέρνηση Σημίτη).

 

Επτά παραβιάσεις στο Αιγαίο 

 

Παράλληλα, σήμερα συνολικά επτά τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε επτά παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, πετώντας πάνω από το βορειοανατολικό και το κεντρικό Αιγαίο, ενώ αναχαιτίστηκαν κατά την πάγια πρακτική.

 

Ειδικότερα, καταγράφηκαν τρεις παραβάσεις και επτά παραβιάσεις στο FIR Αθηνών από έναν σχηματισμό έξι πολεμικών αεροσκαφών της Τουρκίας και από ένα μεμονωμένο αεροσκάφος, δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:06 - 02 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.