ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πυροσβεστικές παρεμβάσεις» για τη φημολογία για νέους φόρους

01:00 - 03 Μαρ 2015 | Πολιτική
«Πυροσβεστικές παρεμβάσεις» για τη φημολογία για νέους φόρους
Να ανοίξει τη βεντάλια των μεταρρυθμίσεων προσπαθεί η κυβέρνηση ώστε να δώσει τις λαβές στους εταίρους να στηρίξουν την προσπάθεια για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με αύξηση, κύρια, των ορίων που βάζει η ΕΚΤ για τα έντοκα.

Άλλωστε το μήνυμα του προέδρου του Eurogorup Γερούν Ντάισενμπλουμ ήταν σαφές μέσω των F.T. «Προχωρήστε σε μεταρρυθμίσεις για να πάρετε τα χρήματα του Μαρτίου…». Έτσι με πλήρες πακέτο μέτρων, θα προσέλθει το Eurogroup της Δευτέρας η ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη.

Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι άλλες μεταρρυθμίσεις θα είναι κοστολογημένες και ποσοτικοποιημένες και άλλες θα εκφράζουν ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής.


Πάντως, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η οικονομική επιτροπή της κυβέρνησης ασχολείται με θέματα που αφορούν το Κυβερνητικό έργο το οποίο όπως επεσήμανε «είναι υποσύνολο είναι η συμφωνία με τους τρείς θεσμούς». Συμπλήρωσε  επίσης ότι τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, τις 100  δόσεις  και τα κόκκινα δάνεια, θα  κατατεθούν κανονικά.


Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ερωτήθηκε και για το θέμα της ρευστότητας αποφεύγοντας όμως να πάει θέση λέγοντας ότι «το χειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί».


Σημειώνεται ότι εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων ρευστότητας τον Μάρτιο, εξετάζει η κυβέρνηση με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να διαβεβαιώνει  ότι αυτές έχουν βρεθεί.


Όσον αφορά, τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο, αποβλέπει στη διασφάλιση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ και δρομολογεί ήδη τις σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα, για τις κινήσεις αυτές δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, καθώς υπάρχουν σε ισχύ σχετικές διατάξεις.


Η αρχή έγινε ήδη με διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου.


Με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού για την πληρωμή των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων, μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.


Η απόφαση υπογράφεται από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαχείριση των ταμειακών του διαθεσίμων θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά,  το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΓΤΕ-ΕΓΤΑΑ και ΕΑΘΑ, σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Προβληματισμός για τις θέσεις Βαρουφάκη για φόρους


Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη, μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, κρατούν σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, περί ΦΠΑ και έκτακτης εισφοράς.


Έτσι, μετά την σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υψηλόβαθμο στέλεχος που μετείχε στην σύσκεψη, ερωτηθείς για το εάν είναι κεντρική κυβερνητική γραμμή, αυτά που είπε ο υπουργός το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό, περί μειώσεων και αυξήσεων στον ΦΠΑ και για την έκτακτη εισφορά, απάντησε, στην αρχή: «Ε, όχι !» για να το «μαζέψει» μετά λέγοντας «ρωτήστε τον υπουργό».


Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.