ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορυφώνεται η αγωνία για μεταρρυθμίσεις και ρευστότητα

01:01 - 27 Μαρ 2015 | Πολιτική
Κορυφώνεται η αγωνία για μεταρρυθμίσεις και ρευστότητα
Εν αναμονή της κατάθεσης της λίστας μεταρρυθμίσεων βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας όπως και οι άλλοι εταίροι του Eurogroup. 

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter η υπόμνηση ότι ο χρόνος εξαντλείται είναι συνεχής προς την ελληνική πλευρά υποδηλώνοντας ότι οι πλευρές των δανειστών έχουν περιορισμένα περιθώρια υπομονής.


Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δώσει εχέγγυα ότι οι μεταρρυθμίσεις αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 1,5% το 2015 θα περάσουν από τη Βουλή.


Στο σημείο αυτό θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει την πολιτική δυνατότητα να περάσει μια νέα συμφωνία από το εσωτερικό του κόμματος.


Είναι εμφανές ότι ι εταίροι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και θέλουν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα αυτήν τη φορά θα δεσμευθεί και θα αρχίσει να υλοποιεί τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που θα είναι απόλυτα τεκμηριωμένες.


Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά μέχρι τις αρχές της εβδομάδας θα έχει έτοιμη τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ώστε στη συνέχεια να συνεδριάσει και το Eurogroup.


Αν η Αθήνα περάσει το τεστ των μεταρρυθμίσεων, τότε μπορεί να τεθεί η σταδιακή αποδέσμευση -ενδεχομένως με την υλοποίηση προαπαιτούμενων- τόσο του 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και του 1,9 δισ, των κερδών από ελληνικά ομολόγα της ΕΚΤ όσο και του 1,8 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του παλαιού ευρωπαϊκού προγράμματος.


Σε χρόνο παράλληλο, η Αθήνα δραστηριοποιείται, ώστε να βρεθούν τα χρήματα για πληρωμές που ξεκινούν τη Δευτέρα. Στόχος είναι να μην υπάρξουν απρόοπτα που θα πυροδοτήσουν κλίμα bank run, την ώρα που από το Νοέμβριο έχουν κάνει φτερά 24 δισεκ από τις Ελληνικές τράπεζες.


Η κυβέρνηση Τσίπρα στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής παίζει το χαρτί της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας με παράλληλες διαβουλεύσεις και συζητήσεις προς αναζήτηση επενδύσεων και όχι μόνο με τους ισχυρούς παίχτες στην παγκόσμια σκακιέρα.


Έτσι μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο, της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, πραγματοποιούν από την Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.


Ταυτόχρονα την Πέμπτη αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, και στις 8 Απριλίου ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα.


Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 01:07 - 27 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.