ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύμφωνες με το Σύνταγμα οι περικοπές δώρων στους συνταξιούχους

18:30 - 27 Μαρ 2015 | Πολιτική
Σύμφωνες με το Σύνταγμα οι περικοπές δώρων στους συνταξιούχους
Συνταγματικές και σύμφωνες με τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομοθετικούς κανόνες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, τις περικοπές των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, όπως και θερινής αδείας των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων).

Στο ΣτΕ, είχαν προσφύγει Σύλλογοι Συνταξιούχων,  ζητώντας την ακύρωση των αντίστοιχων μνημονιακών μέτρων, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές των επιδομάτων είναι αντίθετες σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων και ότι  προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και σε Διεθνείς συμβάσεις. 

 

Οι  σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των συνταξιούχων  κρίνοντας ότι οι περικοπές των επιδομάτων έγιναν στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών μέτρων λιτότητας  και απέβλεπαν στον περιορισμό  των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνέβαλε στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

 

Αποφάνθηκαν επίσης ότι οι επίμαχες περικοπές δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της  ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας» και ότι δεν είναι αντίθετες στην Διεθνή Σύμβαση «περί του Ευρωπαϊκού Κώδικα Κοινωνικής Ασφαλείας».

 

Σε όλα τα αιτήματα μειοψήφησε ο  πρόεδρος του Τμήματος Νίκος Σακελλαρίου, υποστηρίζοντας  ότι οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξιούχων είναι αντίθετες στο Σύνταγμα,  την ΕΣΔΑ, και τις διεθνείς συμβάσεις.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.