ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακόμα και με διπλό νόμισμα απειλεί το Μαξίμου

10:06 - 30 Μαρ 2015 | Πολιτική
Ακόμα και με διπλό νόμισμα απειλεί το Μαξίμου
Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι αυτά που δείχνουν. Στο σκληρό πόκερ της διαπραγμάτευσης, η Αθήνα, δείχνει αποφασισμένη να παίξει με όλα της χαρτιά.

Στην αρχή, ήταν ο…προβλέψιμος, Γιάννης Βαρουφάκης. «Να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη» συνέστησε σε κάποιον θερμόαιμο φίλο του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά όπου βρέθηκε,  για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. Η δημοσιοποίηση του «επεισοδίου», δεν έγινε τυχαία.
Όπως αποδείχθηκε η κυβέρνηση ήθελε να καλλιεργήσει κλίμα ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.


Ακολούθησε δύο ημέρες μετά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα του Μαξίμου να πάει ακόμα και σε ρήξη με τους δανειστές της χώρας σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος και η λίστα των μεταρρυθμίσεων δε γίνει αποδεκτή.


Και την επομένη, κυβερνητικοί κύκλοι, έστελναν τελεσίγραφο, ενημερώνοντας ότι αν δεν ανοίξουν οι κρουνοί της χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

 

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, έλειπε όμως ένα ακόμα «χαρτί».


Την ώρα που η πλευρά των δανειστών, έδειχνε άκαμπτα επίμονη στις θέσεις της, η Αθήνα φρόντισε με άνωθεν διαρροή μέσω του πρακτορείου Reuters να εμπλουτίσει με ένα νέο σενάριο το δυναμικό πεδίο. Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που η Ελλάδα στερέψει από ρευστό, δε θα συμβεί ούτε Grexit, ούτε Grexident, αλλά θα καθιερωθεί διπλό νόμισμα.


Σύμφωνα με το Reuters, «ευρωπαίος αξιωματούχος», ο οποίος σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του Reporter.gr ήταν κυβερνητικό στέλεχος, ισχυρίστηκε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία με τους εταίρους για χρηματοδότηση τότε η Αθήνα θα μπορούσε να εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα, μαζί με το ευρώ, για να καλύψει εγχώρια έξοδα.


Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει την έκδοση IOUs (I Owe You « σου χρωστάω», «έχεις λαμβάνειν») με το οποίο διασφαλίζεται πως οι κάτοχοί του θα λάβουν το ποσό σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον. Τα IOUs θα διακινούνται στη δευτερογενή αγορά και θα μετατρέπονται σε «νόμισμα», χωρίς όμως να γίνονται αποδεκτά από καταστήματα, αλλά θα χρησιμοποιούνται για την τακτοποίηση ορισμένων πληρωμών που σχετίζονται με την κυβέρνηση, όπως οι λογαριασμοί ενέργειας, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.


Με βάση την ίδια εκδοχή, αν η Ελλάδα ξεμείνει από ευρώ θα μπορούσε να εφαρμόσει το μέτρο του κεφαλαιακού ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθεί μια μαζική εκροή κεφαλαίων από τη χώρα, όπως συνέβη στην Κύπρο το 2013.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.